- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

3 milioane de angajați români au parte de vești bune! Crește valoarea tichetelor de masă de la 1 ianuarie

28 Dec, 10:56 • Fundeanu Madalina
Peste câteva zile va crește valoarea tichetelor de masă. De la 1 ianuarie, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă care poate fi acordată angajatului va fi de 40 de lei, cu cinci lei peste cea de acum.
3 milioane de angajați români au parte de vești bune! Crește valoarea tichetelor de masă de la 1 ianuarie

Un act normativ adoptat în vara acestui an crește valoarea maximă ce poate fi acordată pentru tichetul de masă, începând cu data de 1 ianuarie 2024, la 40 de lei pe zi, potrivit datelor transmise de economica.net.

Peste câteva zile va crește valoarea tichetelor de masă

Articolul I din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2023, adoptată vara trecută, stabilește noi valori maxime ale tichetului de masă. Iată articolul relevant:

„(1) Începând cu data de 1 august 2023, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 35 lei.

(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 lei.”

Așadar, începând cu 1 ianuarie, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă care poate fi acordată angajatului va fi de 40 de lei, cu cinci lei peste cea de acum.

„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării preţurilor la energie”, scria Ministerul Muncii într-un comunicat de presă emis în vară, când s-a adoptat Ordonanța de Urgență.

Te-ar putea interesa și: O categorie de pensionari va lua cu 800 de lei în plus după recalcularea pensiilor! Ministrul Muncii a prezentat o nouă actualizare

tichete de masă
tichete de masă

Potrivit unor relatări din presă, peste trei milioane de angajați români primesc tichete de masă, dintre care 1,2 milioane de angajați la stat și peste două milioane de angajați la privat.

Angajaţii ar putea primi lunar 800 de lei sub forma tichetelor de masă dacă angajatorii aleg să le acorde acestora valoarea maximă prevăzută de lege, de 40 de lei per tichet.

Cresc și tichetele pentru donatorii de sânge

Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, a anunțat că de la 1 ianuarie, valoarea tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge va crește de patru ori.

„Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanțare pentru ca valoare tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge să crească de patru ori, de la 67 lei la 280.

Poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieți. Eu o văd ca formă de apreciere pentru că aleg să dăruiască viață celor aflați în nevoie”, a fost anunțul transmis de Ministrul Finanţelor.

Potrivit ministrului, „bilanțul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” în 2023 arată așa: 15.000 vieți salvate și peste 522 milioane lei investiți”.

Vezi și: Guvernul ar putea adopta, în şedinţa de joi, proiectul referitor la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Prin acesta se va introduce şi obligaţia asigurării RCA a trotinetelor şi bicicletelor electrice