- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

5 greșeli pe care le faci când scrii un CV, potrivit unui expert în cariere

28 Apr, 09:00 • Bocioacă Bianca
Pentru a scrie un CV eficient, e important să îți structurezi informațiile într-un mod cât mai clar și concis, care să scoată în evidență abilitățile și experiența relevantă pentru postul la care aplici.
5 greșeli pe care le faci când scrii un CV, potrivit unui expert în cariere

Pentru un CV bun, listează experiența profesională în ordine cronologică inversă, evidențiind responsabilitățile și realizările tale profesionale în fiecare poziție. Include și educația și calificările relevante și abilitățile tehnice sau lingvistice. CV-ul trebuie personalizat în funcție de locul de muncă, adaptându-l la cerințele angajatorului și evidențiind aspectele care îți pot arăta potențialul în cadrul companiei.

Acordă atenție și aspectelor de formatare, folosind un design curat și profesional și ai grijă să nu existe erori gramaticale sau de ortografie. Un CV bine scris poate face diferența în procesul de recrutare, oferindu-ți șanse mai mari de a fi remarcat.

Citește și: Ce trebuie să spui la un interviu de angajare în situaţia în care ai fost concediat de la jobul anterior. Recomandările consilierilor în carieră

Expertul în cariere și educație Robbie Bryant, de la Open Study College, a împărtășit cinci lucruri pe care cei care caută un nou loc de muncă le-ar putea face greșit atunci când trimit un CV.

Greșeli de evitat într-un CV

Afișarea unei fotografii

Expertul spune că este esențial să eviți să incluzi o imagine în CV. El sfătuiește că, cu excepția cazului în care angajatorul cere în mod expres una, nu este recomandat și, prin urmare, ar trebui evitat ca o practică standard.

„Candidatul ar trebui să se concentreze doar pe prezentarea abilităților, experienței de muncă și relevanței pentru rol. Angajatorul nu angajează candidatul în funcție de aspectul său, deci partajarea unei imagini nu va adăuga nicio valoare reală CV-ului”.

Prea multe calificări

Dacă aplici pentru un loc de muncă și ai calificări de la fiecare nivel de educație, atunci, expertul spune că e bine să nu le incluzi.

„Dacă unii candidați au fost în învățământul superior, atunci cele mai recente calificări vor fi suficiente pentru angajator. Cu excepția cazului în care candidatul a obținut calificări suplimentare relevante pentru rolul de muncă, angajatorul trebuie să știe doar cea mai înaltă calificare a candidatului”, spune Bryant, potrivit playtech.ro.

Adresa de e-mail

Bryant spune că este esențial ca viitori angajați să includă o adresă de e-mail pentru ca angajatorul să îi contacteze. Cu toate astea, includerea unei adrese de e-mail create cu mult timp în urmă, cun un nume descriptiv, ar putea da o impresie greșită angajatorului, deoarece denotă lipsă de profesionalism.

El spune că ar trebui să îți creezi o nouă adresă de e-mail. n stadiile incipiente ale interviului, expertul spune că o adresă de e-mail care arată profesional ar putea face diferența între a ajunge sau nu la etapa următoare.

Citește și: Companiile din România, obligate de UE să afişeze în 2 ani salariul în anunţurile de angajare

Abilități irelevante

Robbie recunoaște că nu există abordări universale despre modul corect de a formula un CV, dar acesta ar trebui să fie utilizat ca un document de lucru și adaptat rolului de muncă pentru care aplici. El spune că e important să-ți incluzi abilitățile, dar unii cadidați includ adesea abilități irelevante pentru postul pentru care aplică. Candidații ar trebui să listeze între patru sau cinci abilități cheie care să reflecte calitățile pe care angajatorul le caută.

Detalii personale fără sens

Robbie spune că solicitanții de locuri de muncă ar trebui să evite includerea detaliilor personale irelevante care nu se leagă de locul de muncă în sine. El a avertizat că posibilul viitor angajator nu trebuie să știe adresa ta exactă sau data nașterii tale.