- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începând cu 1 decembrie 2022, Orange majorează costul abonamentelor. Cât vor plăti românii pentru serviciile oferite de companie

01 Nov, 20:39 • Bocioacă Bianca
Compania de servicii telecom Orange a început să îi notifice pe clienți că vor plăti mai mult la abonamente, din cauza calității ridicate pe care operatorul o oferă.
Începând cu 1 decembrie 2022, Orange majorează costul abonamentelor. Cât vor plăti românii pentru serviciile oferite de companie

Cei care au abonamente la Orange au fost anunțați că vor fi modificate unilateral contractele pentru serviciile de furnizare. Se justifică majorarea tarifelor deoarece este necesară „pentru a asigura o calitate ridicată a serviciilor” pe care le oferă „în contextul creșterii constante a costurilor de furnizare a serviciilor mobile și fixe”.

Orange a transmis că majorarea va începe de la 1 decembrie 2022, iar serviciile se vor scumpi cu 1 euro. Clienții Orange care își doresc să primească factura în format fizic, trebuie să plătească, de la data precizată, 1 euro suplimentar.

Orange va percepe de acum înainte și o taxă de reconectare, în cazul întreruperii serviciilor pentru neplată, care va costa 2,98 euro cu TVA inclus.

Mai multe companii care oferă servicii de acest tip au anunțat în urmă cu puțin timp că scumpirile din domeniul energetic le afectează semnificativ activitatea.

De ce este afectată compania Orange

„Modificările din domeniul Energiei aduse de Guvern prin Ordonanță de Urgență nr. 119/2022 produc un efect major destabilizator asupra serviciilor de telecomunicații și afectează grav planurile investiționale în domeniu”, conform Asociației Operatorilor Mobili România, într-un comunicat de presă.

Citește și: Românii vor primi ajutoarele pentru facturile la energie pe card! Guvernul are la dispoziție 1 miliard de euro pentru a sprijini populația

„Prin OUG menționată, promovată de Guvern în ședința din 1 septembrie 2022, fără consultare publică, fără respectarea vreunui instrument de transparență decizională, Executivul înlătura de la o zi la altă, cu șapte luni mai devreme, pragurile de plafonare a prețului energiei electrice pe baza cărora furnizorii de comunicații electronice și-au construit planurile de afaceri pentru anii 2022 – 2023.

Prin această OUG Executivul anulează estimările de dezvoltare, de investiții și de cost realizate de operatorii de comunicații electronice pentru infrastructură specifică. Operarea rețelelor, considerate că având importantă strategică, în mod deosebit în contextul geo-politic actual, presupune un consum permanent și semnificativ de electricitate”, conform aceluiași comunicat.

„Având în vedere și contextul anuntatei licitații de spectru 5G, care implică investiții substanțiale din partea operatorilor telecom precum și faptul că serviciile de telefonie și internet sunt esențiale și se regăsesc în toate aspectele activităților economice, sociale și educaționale din România, adoptarea acestei Ordonanțe de urgență creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii și asupra societății în ansamblul sau și pune în pericol eforturile de digitalizare ale României.

Menționăm că România beneficiază de cele mai mici prețuri la telefonie și internet din Europa, venitul mediu per utilizator fiind de 6,3 Euro comparativ cu, spre exemplu, 11,38 Euro în Ungaria, 14,92 Euro în Spania, 20,17 Euro în Franța, în vreme ce calitatea serviciilor din România este superioară calității serviciilor din celelalte țări europene. Notăm că în prezent România este pe ultimul loc în indexul Economiei și Societății Digitale (DEȘI), publicat de Comisia Europeană în 2022 (la fel că și în 2021), iar măsurile adoptate fac și mai dificilă recuperarea decalajului digital existent față de celelalte state europene”, a adăugat AOMR.

Citește și: Dreptate pentru clienți: Raiffeisen Bank va restitui sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR și CHF, în perioada 2006-2009

În același document, asociția transmite că, „solicităm autorităților competențe să analizeze conformitatea și efectele prevederilor acestei OUG cu normele de concurență și ajutor de stat în condițiile în care sectorul de telecomunicații, sector de importantă strategică al României, susține spectrul complet al activităților economico-sociale ale României.

Dat fiind faptul că efectele prevederilor OUG pe termen scurt, mediu și lung sunt majore, considerăm că în vederea evitării acestora, este necesară includerea de urgență a sectorului telecom în sfera de aplicare a prevederilor referitoare la plafonarea tarifelor la energie electrică”.