- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă printre turiştii români din Grecia. De ce nu li se acceptă plata cu bancnote de 500 de euro

26 Jul, 09:14 • Cornel Ghimeșan
Românii au luar cu asalt staţiunile din Grecia şi în această vară, însă unii dintre ei s-au lovit de o problemă la care nu se aşteptau. Mai precis, elenii nu mai acceptă bancnotele de 500 de euro, nici la case şi nici la bănci.
Alertă printre turiştii români din Grecia. De ce nu li se acceptă plata cu bancnote de 500 de euro

Alertă printre turiştii români din Grecia. „Poate cunoașteți deja asta, noi nu știam… Grecii sunt foarte sceptici când vine vorba de bani mari, cash. Nu acceptă 500 euro (singurii noștri bani) și nici nu schimbă. Am fost la 2 bănci, nu îți schimbă bani dacă nu ai cont la banca respectivă, te trimit la poștă. La poștă nu îi interesează, nu îți schimbă și te trimit înapoi la bancă”, a dezvăluit un turist român pe Forum Halkidiki.

Motivul pentru care Grecia nu acceptă bancnote de 500 de euro de la turiștii români

Comentariile nu au întârziat să apară, iar explicaţia unui membru al forumului este destul de simplă: „Pentru că erau greu de tranzacționat și susceptibile de falsificat, bancnotele de 500 de euro au fost eliminate în 2019 și nu s-au mai tipărit în seria a doua de bancnote euro, denumită Europa. Rugați pentru ajutor la casieria unei bănci sau la vreo casă de schimb valutar, eventual schimbând în altă monedă la un curs mai dezavantajos. Personal apreciez că aveți o misiune foarte grea să scăpați de bancnotele de 500 de euro. Poate mai multe șanse ar fi în Germania sau Austria”. Un altul a adăugat: „Nici cu cele de 200 de euro nu sunt foarte prietenoși”. „Dacă faci consumație de ăia 200 devin extrem de prietenoși”, a fost răspunsul primit cu ironie.

„Noi am avut o astfel de bancnotă în urmă cu un an în perioada Paștelui (era mai liber) și la market în Potos-Thassos, la Masoutis lângă Pefkari, au luat bancnota noastră și ne-au cerut să completăm un document cu toate datele plus seria acesteia. Tot din motiv ca se vor scoate din sistemul bancar și că trebuie să le predea direct la bancă, ne-au zis”, a dezvăluit o altă persoană care s-a confruntat cu o problemă asemănătoare.

Citeşte şi: Tânăra care încasează un salariu 8.000 de lei pe lună, deși nu a luat Bacalaureatul. Cu ce se ocupă acum românca. „Mi-a plăcut că este o meserie curată”

În 2018, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a finalizat o analiză a structurii pe cupiuri a seriei „Europa”, în urma căreia a decis să înceteze definitiv producerea bancnotei de 500 EUR și să o excludă din seria „Europa”, luând în considerare preocupările potrivit cărora bancnota ar putea facilita activități ilicite. Emiterea bancnotei de 500 EUR va fi stopată către finele anului 2018, când este planificată introducerea bancnotelor de 100 EUR și 200 EUR din seria „Europa”. Celelalte cupiuri – de la 5 EUR la 200 EUR – sunt menținute.

Având în vedere rolul internațional al euro și încrederea generalizată în bancnotele euro, bancnota de 500 EUR va rămâne un mijloc legal de plată și, prin urmare, va putea fi utilizată în continuare pentru efectuarea de plăți și ca mijloc de tezaurizare. Eurosistemul, care este format din BCE și băncile centrale naționale din zona euro, va lua măsurile necesare pentru a asigura că restul cupiurilor sunt disponibile în cantități suficiente. Similar celorlalte cupiuri, bancnota de 500 EUR își va păstra întotdeauna valoarea și va putea fi preschimbată la băncile centrale naționale din Eurosistem pe termen nelimitat.

Citeşte şi: Un nou val de scumpiri! Cât va costa un apartament cu 2 camere în Bucureşti din septembrie

Bancnota de 500 euro nu mai este produsă și, prin urmare, va fi în curând eliminată din circulație. „Din 27 ianuarie 2019, 17 dintre cele 19 bănci centrale din zona euro nu mai emit bancnote de 500 de euro”, a anunțat Banca Centrală Europeană. În 2024, bancnota de 200 euro urmează să dispară din circulație. Astfel, începând de anul viitor, bancnota de 200 de euro va dispărea probabil în întreaga Uniune Europeană.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult