- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Analiza care cutremură piața muncii din România! Populația țării îmbătrânește, numărul vârstnicilor care muncesc se va tripla

27 Feb, 20:48 • Cornel Ghimeșan
O analiză realizată de Bucharest Center for Economy & Society (CES Bucharest) scoate la iveală realitatea cruntă de pe piața muncii din România. Potrivit acesteia, până în 2030, piața locală a muncii va avea nevoie de peste 600.000 de persoane care să ocupe locuri de muncă înalt calificate.
Analiza care cutremură piața muncii din România! Populația țării îmbătrânește, numărul vârstnicilor care muncesc se va tripla

Analiza care cutremură piața muncii din România! Analiza CES Bucharest arată că România se confruntă cu multiple provocări de ordin demografic, care vor impacta major piaţa muncii în următorii 10 ani. Concret,  populaţia ţării îmbătrâneşte, tinerii activi sunt din ce în ce mai puţini pe piaţa muncii, iar cererea pentru forţa de muncă înalt calificată continuă să crească, în condiţiile unei economii în plină dezvoltare.

Citește și Ei sunt cei mai „muncitori” oameni din Europa! Pe ce loc se poziționează românii în UE, ca număr de ore lucrate

Analiza care cutremură piața muncii din România!

Astfel, potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS) analizate de CES Bucharest, până în 2030, ocupaţiile care necesită forţă de muncă înalt calificată precum specialişti în domeniul IT, juridic sau în domeniul sănătăţii, vor înregistra creşteri ale cererii cu 624.000 de persoane (în medie, 100.000 persoane/ an), în condiţiile în care facultăţile de profil din ţară, atât cele de stat cât şi cele private (Facultăţile de Politehnică, Facultăţile de Administraţie, Afaceri şi Drept sau Facultăţile de Medicină), furnizează cumulat, anual, un număr total de doar 40.000 de absolvenţi ai acestora, potrivit unei estimări realizate de CES Bucharest pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică.

Totodată, un raport al World Economic Forum subliniază că tot până în 2030, cererea pentru persoane cu nivel mediu şi redus de calificare va înregistra o scădere accentuată, cu peste 400.000 de persoane, potrivit INCSMPS. Pentru a rămâne competitive pe piaţa muncii, acestea ar trebui să se respecializeze, fie la locul de muncă, fie prin cursuri de reconversie profesională, pentru a dobândi noi abilităţi adaptate cerinţelor actuale ale pieţei, precum ar fi competenţele de digitalizare şi automatizare, sustenabilitate sau managementul resurselor umane.

Mai mult, datele acestei analize arată că numărul tinerilor activi pe piaţa muncii din România este în declin, scrie economedia.ro.

În plus, datele Institutului Naţional de Statistică arată că fenomenul de îmbătrânire a populaţiei s-a accentuat în ultimii ani, între 2012 şi 2022, vârsta medie a populaţiei rezidente din România crescând de la 40,8 la 42,3 de ani.

Conform estimărilor Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (CEDEFOP), în următorul deceniu, România ar putea avea pe piaţa muncii un număr triplu de persoane active cu vârste de peste 65 de ani.

De asemnenea, o creştere cu 10% a ponderii populaţiei active cu vârsta de peste 60 de ani reduce cu 5,5% creşterea PIB pe cap de locuitor, mai arată raportul Institutului Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale.

În acelaşi timp, numărul tinerilor activi pe piaţa muncii, cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani, ar putea să scadă cu 3,5% în 2035 faţă de nivelul din 2020, potrivit CEDEFOP.

Citește și Patronii de pe litoral vor să angajeze muncitori străini pentru sezonul estival. Salariile ajung până la 6.000 de lei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult