- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultim moment făcut de Comisia Europeană! 129 de companii de zbor au fost interzise în spațiul aerian al UE

30 Nov, 16:35 • Fundeanu Madalina
Comisia Europeană a interzis 129 de companii de zbor în spațiul aerian al UE. S-a constatat că acestea nu îndeplinesc standardele de siguranţă.
Anunț de ultim moment făcut de Comisia Europeană! 129 de companii de zbor au fost interzise în spațiul aerian al UE

Comisia Europeană a actualizat lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă, lista companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicţii de exploatare sau al unor restricţii de exploatare pe teritoriul Uniunii Europene, deoarece nu respectă standardele internaţionale de siguranţă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit știripesurse.ro.

Comisia Europeană a interzis 129 de companii de zbor în spațiul aerian al UE

Asigurarea celui mai înalt nivel de siguranţă aeriană pentru europeni şi pentru toţi ceilalţi pasageri care călătoresc se află în centrul politicii Comisiei în domeniul siguranţei aviaţiei.

În urma celei mai recente actualizări, Fly Bagdad a fost inclus pe listă. Baza acestei decizii o constituie preocupările în materie de siguranţă identificate de Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA). Acestea au condus la decizia de a nu acorda întreprinderii Fly Baghdad o autorizaţie de operator dintr-o ţară terţă (TCO).

Te-ar putea interesa și: Noile măsuri adoptate de Comisia Europeană pentru consolidarea drepturilor călătorilor și o experiență mai bună a acestora

companii de zbor
companii de zbor interzise de CE

Actualizarea indică, de asemenea, decizia de a menţine interdicţia impusă transportatorilor aerieni certificaţi în Nepal, având în vedere preocupările continue în materie de siguranţă identificate în timpul unei vizite de evaluare în Nepal în perioada 11-15 septembrie. Chiar și așa, angajamentul proactiv al Autorităţii Aeronautice Civile din Nepal şi eforturile continue de a-şi consolida capacitatea de supraveghere a siguranţei au fost recunoscute în mod corespunzător în cadrul reuniunii Comitetului de Siguranţă Aeriană al UE.

În urma actualizării, un număr total de 129 de companii aeriene sunt interzise în spaţiul aerian al UE: 101 de companii aeriene certificate în 15 state, din cauza supravegherii inadecvate a siguranţei de către autorităţile aeronautice din aceste state, 22 de companii aeriene certificate în Rusia, precum şi şase companii aeriene individuale din alte state, pe baza unor deficienţe grave de siguranţă identificate: Air Zimbabwe (Zimbabwe), Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Fly Baghdad (Irak) şi Iraqi Airways (Irak).

Alte două companii aeriene au parte de unele restricţii operaţionale şi pot efectua zboruri spre UE doar cu anumite tipuri de aeronave: Iran Air (Iran) şi Air Koryo (Coreea de Nord).

Actualizarea Listei UE pentru siguranţa aeriană se bazează pe avizul unanim al experţilor în domeniul siguranţei aviaţiei din statele membre, care s-au reunit la Bruxelles în perioada 14-16 noiembrie 2023 sub auspiciile Comitetului de Siguranţă Aeriană al UE. Acest comitet este prezidat de Comisia Europeană, cu sprijinul AESA. Comisia pentru transport a Parlamentului European sprijină, de asemenea, actualizarea. Deciziile adoptate în temeiul Listei UE pentru siguranţa aeriană se bazează pe standardele internaţionale de siguranţă şi, în special, pe standardele decretate de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI).

Vezi și: Românii au de pierdut tot mai mult din cauza neaderării la Schengen. Ștefan-Radu Oprea: „Fiecare Dacia Duster este cu 100 de euro mai scumpă”