- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră din partea ANAF! Tot ce trebuie să știe românii despre Declarația unică 2024| DOCUMENT

25 Feb, 21:10 • Cornel Ghimeșan
Reprezentanții ANAF au publicat o broșură despre Declarația unică- Formular 212 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.
Anunț de ultimă oră din partea ANAF! Tot ce trebuie să știe românii despre Declarația unică 2024| DOCUMENT

Anunț de ultimă oră din partea ANAF! Astfel, declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal, se arată în broșura ANAF.

Citește și Taxe pe zahărul din prăjituri. Inspectorii ANAF vor verifica atent reţetele

Anunț de ultimă oră din partea ANAF!

Conform broșurii publicate de ANAF, declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Reprezentanții ANAF subliniază că Declaraţia unică 2024 se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro;

– prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;

Mai mult, declaraţia se poate depune în format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Declaraţia unică
În plus, noua formă a declarației 212 va fi folosită pentru stabilirea taxelor pe veniturile realizate în 2023, dar și pentru estimarea taxelor pe veniturile din 2024. Foarte important de precizat este faptul că documentul are la bază mai multe acte normative, respectiv, OG 16/2022, Legea 142/2022, Legea 296/2023, OUG 115/2023 și Legea 412/2023.

În urmă cu ceva timp, ANAF a pus în dezbatere publică declarația unică 2024 și urmează să fie publicată în perioada următoare în Monitorul Oficial.

Taxele datorate de persoanele fizice pentru veniturile independente sunt impozitul pe venit (cotă: 10%) și, după caz, contribuțiile la sănătate (cotă: 10%) și pensii (cotă: 25%), potrivit broșurii ANAF.

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) pentru anul 2024. Vezi AICI noul model.

Experții ANAF care au realizat acest document explică faptul că apariția legilor și ordonanțelor au ca efect modificarea obligațiilor fiscale ale persoanelor fizice care obțin venituri independente. Iată care sunt noutățile propuse la veniturile realizate:

  • Modul de stabilire a bazei de calcul a impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor. În anul 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil.
  • Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, începând cu anul 2023. La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea unei cote de impunere. Este vorba despre 1% sau 3%, în funcție de perioada de deținere a proprietăților imobiliare.
  • Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din câștigurile din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului de investiții, începând cu anul 2023. Veniturile sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate, pentru transferuri/operaţiuni efectuate prin entităţile prevăzute la art. 96^1 alin. 1 din Codul fiscal, se impun prin reţinere la sursă, impozitul fiind final. Obligația depunerii pentru declarația unică 2024 se menține pentru persoanele fizice care au realizat câştiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate care nu au fost efectuate prin entitățile prevăzute la art. 96^1 alin. 1 din Codul fiscal, precum şi din transferul aurului de investiţii.

Citește și Deloitte: creşterea semnificativă a controalelor ANAF asupra persoanelor fizice în România. De cel puţin patru ori mai mulţi bani la bugetul de stat!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult