- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Deloitte: creşterea semnificativă a controalelor ANAF asupra persoanelor fizice în România. De cel puţin patru ori mai mulţi bani la bugetul de stat!

06 Feb, 12:17 • Cornel Ghimeșan
În ultimii cinci ani, controalele fiscale la persoanele fizice au înregistrat o creștere semnificativă în România, potrivit unei analize publicate de Deloitte. În primele nouă luni din 2023, aceste controale au crescut cu peste 80% față de anul precedent, generând decizii de impunere în valoare de 53,5 milioane de lei.
Deloitte: creşterea semnificativă a controalelor ANAF asupra persoanelor fizice în România. De cel puţin patru ori mai mulţi bani la bugetul de stat!

Deloitte: creşterea semnificativă a controalelor ANAF asupra persoanelor fizice în România. Diversificarea surselor de venit și descoperirea unor situații de subdeclarare a veniturilor au condus la o intensificare a controalelor fiscale asupra persoanelor fizice în România. Datele analizate arată că numărul acțiunilor de control a crescut considerabil, de la 284 în 2022 la 512 în primele trei trimestre din 2023. Consultanții Deloitte anticipează că sumele impuse vor crește semnificativ începând cu acest an, în special datorită noilor reglementări adoptate în 2023. Acestea includ norme specifice pentru persoanele cu averi mari și o majorare a cotei de impozitare a veniturilor din surse neidentificate, de la 16% la 70%, scrie economica.net.

Deloitte: creşterea semnificativă a controalelor ANAF asupra persoanelor fizice în România

„Cu alte cuvinte, controalele desfăşurate asupra persoanelor fizice ar trebui să aducă de cel puţin patru ori mai mulţi bani la bugetul de stat în perioada următoare, prin simpla majorare a cotei de impunere, fără a lua în considerare dobânzile şi penalităţile aferente. În aceste condiţii, persoanele fizice vizate de controale ANAF trebuie să se informeze de când se aplică impozitarea cu 70% a veniturilor din surse neidentificate, care este baza de impunere şi ce probleme poate să genereze, cum trebuie să abordeze sau să se pregătească pentru o astfel de verificare şi care sunt potenţialele remedii. Practica de până acum ne arată că un astfel de control solicită enorm de mult timp din partea contribuabililor nu doar pentru o colectare a documentelor ce trebuie puse la dispoziţie (spre exemplu, extrase de cont bancare pentru conturi care au fost între timp închise, retragere de duplicate din birourile notarilor publici acolo unde nu se mai găsesc originalele, solicitare de adeverinţe în original de la plătitori de venituri din afara României etc.), dar şi pentru organizarea lor de maniera cerută de legislaţie, cu explicaţii suficient de detaliate, dar, totuşi, prezentate sintetic, astfel încât ele să poată fi uşor înţelese de către autorităţi”, se menţionează în opinia Deloitte România.

Citeşte şi: Disperare în rândul pensionarilor din România! Venituri mai mici după majorare! Mai mult de un milion de români au primit 492 de lei de la stat în luna ianuarie

În fața acestor schimbări, contribuabilii sunt sfătuiți să înțeleagă corect cerințele legale și să se pregătească pentru posibilele controale fiscale. Comunicarea eficientă cu autoritățile fiscale și înțelegerea cerințelor acestora sunt esențiale pentru a gestiona eficient procesul de verificare.

„În orice caz, o bună cunoaştere atât a textelor de lege, dar şi a practicii instanţelor pe subiectul verificării situaţiei fiscale personale este esenţială, dar nu suficientă. Rămâne ca fiecare dintre cei vizaţi, chiar dacă nu consideră că există motive pentru a se afla pe lista persoanelor fizice cu risc de neconformare, să se obişnuiască cu gândul ca s-ar putea să fie la un moment dat supus unei verificări fiscale şi să se pregătească pentru ceea ce va însemna o dificilă urcare pe un drum cu înclinare foarte abruptă”, sunt de părere experţii Deloitte.

Citeşte şi: Dilema antreprenorilor români. ”Horeca românească a ajuns la prețuri peste capitale europene. Dacă nu suntem atenți, se va întoarce împotriva noastră”

Deloitte subliniază importanța pregătirii adecvate pentru controalele fiscale și necesitatea unei bune cunoașteri a legislației și a practicii instanțelor în acest domeniu. În lumina noilor reglementări și a intensificării controalelor fiscale, contribuabilii trebuie să fie pregătiți pentru a face față unor posibile dificultăți și să acționeze în conformitate cu cerințele legale.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult