- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț oficial de la BNR. Cum poate fi încetinit trendul ascendent al inflației. Dan Suciu: „E absolut obligatoriu să fie în termenii agreaţi”

20 Apr, 15:41 • Constantin Cristina
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu a explicat oprirea creșterii inflației și că motivul majorării continue ar fi strâns legată de deciziile Guvernului privind politicile fiscale.
Anunț oficial de la BNR. Cum poate fi încetinit trendul ascendent al inflației. Dan Suciu: „E absolut obligatoriu să fie în termenii agreaţi”

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, vorbește despre trendul ascendent al inflației și fondul creșterii. Acesta a declarat că ar fi strâns legat de deciziile Guvernului în ceea ce privește politicile fiscale, a informat TVR Info.

Vezi și: Rata inflației în zona euro s-a atenuat în martie, după ce în luna februarie rata șomajului în UE a scăzut cu 6%

Anunt BNR: Cum poate fi încetinit trendul ascendent al inflației

„Reuşita în ceea ce înseamnă temperarea inflaţiei şi stabilitatea parametrilor macroeconomici presupune o bună conclucrare între politicile momentare pe care le face Banca Centrală (BNR, n.red.) şi politicile fiscale. Ne referim în primul rând la păstrarea unui deficit bugetar în termenii agreați la începutul anului pentru că pe baza acelui deficit facem şi noi scenariile de evoluție ale inflaţiei. Este absolut obligatoriu ca păstrarea deficitului bugetar să fie în termenii agreați, nu numai pentru că avem un acord cu Comisia Europeană de păstrare a unor parametri bugetari, dar şi pentru că un deficit bugetar în creştere faţă de cel prognozat înseamnă o presiune suplimentară pe inflaţie”, a explicat Dan Suciu.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR
Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR

De asemenea, purtătorul de cuvânt a tras un semnal de alarmă și a declarat optimist în privința inflației, faptul că în partea a doua a anului se bazează pe cifrele existente în ceea ce privește cheltuielile bugetare, asta reușind să întoarcă mersul inflației.

„Noi avem acest scenariu, să zicem optimist, dar el mizează pe cifrele existente, nu pe alte cifre, adică cheltuieli publice crescute din datorie, care se duc pe salarii şi pensii, care nu mai pot fi ținute în frâu, evident creează o problemă suplimentară pentru că vor determina o inversare a trendului de inflaţie.Din acest punct de vedere, păstrarea deficitului bugetar, cu anumite tăieri pe care…e rolul Guvernului să le identifice, nu comentăm aceste aspecte, dar păstrarea acestui deficit bugetar este obligatoriu”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.

Alte articole: Preţul zahărului rafinat a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Pericol la adresa inflaţiei produselor alimentare