- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul momentului. Asigurările obligatorii pentru locuințe se scumpesc! Care sunt condițiile care îi obligă pe proprietari să încheie asigurarea!

11 Nov, 17:08 • Oprea Alina
Asigurarea obligatorie pentru locuințe se va scumpi. Principalii factori de care se tem cetățenii sunt cutremurul și incendiul când vine vorba de locuințele lor.
Anunțul momentului. Asigurările obligatorii pentru locuințe se scumpesc! Care sunt condițiile care îi obligă pe proprietari să încheie asigurarea!

Asigurările pentru locuințe se scumpesc, iar românii trebuie să aibă la cunoștință acest lucru. Într-un procent de 50%, principalii factori de teamă al românilor îl constituie cutremurul și incendiul. Bineînțeles, topul este format din mai mulți factori, printre care și furtuni și vijelii (29%), explozii (22%), inundații naturale (21%), furturi (18%) și alunecări de teren (13%).

Cetățenii cu vârste de peste 50 de ani sunt mult mai conștienți de pericolele cutremurului, pe când riscul de incendiu este conștientizat mai mult de cei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din zona de Sud, București și Dobrogea.

Ai putea fi interesat și de: Record UNSAR! S-a ajuns la un număr extraordinar de 3.600 de dosare de daună în baza asigurărilor pentru locuințe!

Noua lege pentru asigurarea locuinței intră în vigoare astăzi

Creșterea primei de asigurare este una dintre schimbările mprevăzute în Noua Lege, aceasta majorându-se la 130 de lei, de la 100 de lei.

Asigurarea de locuințe!
Asigurarea de locuințe!

Modificările care sunt prevăzute în Legea nr. 115 din 10 mai 2023 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor vin la pachet cu o serie de obligații pentru proprietari.

Prima modificare este următoarea:

”Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciara, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței.”, potrivit profit.ro.

Mai mult decât atât, legea prevede mai multe schimbări:

”Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării.”, conform sursei citate.

Pentru a putea beneficia de o acoperire completă, proprietarii sunt nevoiți să încheie, pe lângă polița PAD, care este obligatorie conform legii, și una facultativă. Totodată, modificările care sunt prevăzute în legislație vor aduce, începând cu luna Noiembrie a acestui an, creșterea poliței PAD.

”Ea va putea fi distribuită de personalul instituțiilor statului, din administrația locală, de funcționarii primăriilor. De asemenea, înregistrările în Cartea Funciară nu vor mai fi posibile fără dovada încheierii unei polițe PAD. Practic, orice vânzare-cumpărare, orice moștenire sau orice înscriere de ipotecă nu se va putea face fără polița PAD. Din noiembrie, cei care au luat un credit pentru cumpărarea unei locuințe pot încheia o poliță PAD multianuală, pe perioada contractului de împrumut.”, a declarat Tudor, potrivit sursei citate.

Sunt acordate amenzi de până la 500 de lei pentru cele neasigurate.

”Cea mai scumpă poliță PAD costă în prezent 100 lei și va crește, din noiembrie 2023, la 130 lei. Dincolo de amendă, fără o poliță de asigurare valabilă, proprietarul unei locuințe se expune unui risc major, și anume să rămână fără principalul rezultat al muncii de-o viață, respectiv fără locuință, dacă se produce riscul de cutremur, inundație sau de alunecare de teren. Practic, fără asigurare, nu-ți poți să-ți continui viața în liniște după ce a trecut dezastrul.”,  concluzionat Tudor, conform sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Fondul de Garantare a Asiguraților a soluționat peste 72.000 de cereri de plată: „Au fost efectuate către creditorii de asigurare ai societăţilor de asigurări aflate în faliment.”