- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ar trebui să stăm cu motorul oprit la semafor? Ce sfaturi ne dau experții

13 Jan, 21:31 • Adrian Popovici
Staționarea cu motorul oprit atunci când suntem într-un ambuteaj sau când stăm la un semafor care durează mai mult este prin lege, în București. În plus, experții ne explică faptul că acest gest aduce și o serie de beneficii de care ar trebui să ținem cont.
Ar trebui să stăm cu motorul oprit la semafor? Ce sfaturi ne dau experții

Staționarea în trafic cu motorul oprit sau este unul dintre subiectele care împarte comunitatea pasionaților de mașini în două atunci când se discută despre care este cea mai bună metodă din punct de vedere financiar atunci când suntem blocați în aglomerație, transmite Antena 3 CNN.

Pe lângă aspectul financiar, discuțiile legate de staționarea voluntară fără a avea motorul pornit, mai mult de două minute în timpul iernii, respectiv un minut în timpul verii, sunt tranșate de o hotărâre luată de Consiliul General al Capitalei. Astfel, gestul ar putea aduce în acest an amenzi cuprinse între 100 și 200 de lei.

În plus, după cum transmitea G4 Media la finalul anului trecut, sancționarea celor care staționează fără a avea motorul oprit ar putea intra chiar și în Codul Rutier, odată cu inițiativa a două asociații.

„Campania «Oprește Motorul!» reprezintă un pas concret către responsabilizare civică și conștientizarea impactului pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului. Îmi doresc ca acest proiect să modeleze comportamentul șoferilor pe termen lung dar să fie și un exemplu pentru autorități. Iată cum campanii simple și orientate spre comunitate pot conduce la schimbări pozitive în comportamentul social și pot avea un impact pozitiv asupra sănătății publice”, a declarat Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari.

Citește și: Vești proaste pentru români! Guvernul reduce drastic valoarea tichetelor Rabla

De ce ar trebui să stăm cu motorul oprit la semafor:

Staționarea cu motorul oprit în traficul aglomerat sau la semafor aduce cu sine o serie de benefici ne explică specialiștii, printre acestea numărându-se și:

Creșterea calității aerului pe care îl respirăm prin reducerea poluării atmosferice. Decizia de a sta cu motorul oprit în timpul unui ambuteiaj contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării atmosferice. Un motor oprit înseamnă zero emisii în timpul opririi în trafic.

Economia de combustibil. Consumul de combustibil este minim atunci când avem motorul oprit. În acest fel  reducem și costurile cu mașina pe care le avem de acoperit, ci și contribuim la conservarea resurselor energetice ale planetei.

Protejarea motorului. Un motor oprit atunci când traficul nu ne mai permite să avansăm ne ajută să crește și durata de viață a mașinii noastre. Mai exact, în acest fel reducem gradul de uzură al componentelor mecanice.

Citește și: Rabla 2024. Care este valoarea unui ecotichet pentru casarea unei mașini vechi