- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Armata Română vrea mai mulți soldați. Ce salarii vor primii cei aproape 5.000 de noi recruți

20 May, 16:40 • Adrian Popovici
Armata Română începe o nouă campanie de recrutare pentru rezerviști voluntari. MApN transmite că sunt disponibile aproximativ 5.000 de posturi în întreaga țară.
Armata Română vrea mai mulți soldați. Ce salarii vor primii cei aproape 5.000 de noi recruți

Vești bune pentru tinerii care își doresc o carieră în domeniul militar. Ministerul Apărării Naționale (MApN) desfășoară, în intervalul 20 mai – 27 iunie, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezerviști voluntari în Armata Română, notează Antena 3 CNN.

După cum arată comunicatul de presă al MApN, Armata Română organizează, în perioada 20 mai – 27 iunie, o campanie de recrutare și selecție pentru 4936 de locuri de rezerviști voluntari, pentru posturi de ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați în unitățile militare din toată țara.

„Ministerul Apărării Naționale  (MApN) organizează, în perioada 20 mai – 27 iunie, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României. Sunt disponibile 4936 de locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați) în unităţi militare de pe întregul teritoriu național.

Procesul de recrutare şi selecţie se desfăşoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, republicată, şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit unui comunicat de presă.

Armata Română caută rezerviști voluntari. 5.000 de posturi scoase la concurs
Armata Română caută rezerviști voluntari. 5.000 de posturi scoase la concurs

Te-ar putea interesa și: „Vacanțe cu armata” pentru tineri cu vârste între 18 și 35 de ani. În ce țară NATO a fost inițiat acest proiect

Ce salarii primesc rezerviștii din Armata Română?

După cum arată sursa citată, au fost luate o serie de măsuri pentru a crește numărul de rezerviști pe care îi are Armata Română. Astfel, remunerația în perioadele fără instruire sau misiuni a crescut de la 10% la 30% din solda de funcție, plus solda gradului deținut; majorarea indemnizației de instalare prin includerea gradațiilor și soldei de comandă; eliminarea obligației de restituire a cheltuielilor de recrutare și selecție în caz de nefinalizare a contractului; eliminarea restricțiilor privind plecarea în străinătate; și posibilitatea ca rezerviștii proveniți din cadre militare active să fie repartizați în funcții fără probe de selecție în primul an de la trecerea în rezervă.

După cum se arată în comunicat, cei interesați de un post de rezervist în Armata Română pot afla mai multe detalii la centrele militare despre etapele procesului de recrutare și selecție, structurile responsabile cu selecția, unitatea sanitară militară pentru examinarea medicală, unitatea militară sau centrul de instruire pentru programul de instruire inițială (dacă este necesar), precum și despre avantajele serviciului militar ca rezervist voluntar.

„Candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare. Detalii suplimentare pot fi obținute de la sediul centrelor militare zonale, judeţene sau de sector”, după cum arată comunicatul dat de Armata Română.

Citește și: Angajări în Armată. MApN scoate la concurs 3.800 de posturi în 32 de județe și în București