- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Articolul din Legea pensiilor care va fi modificat. BNS: „E scris prost şi interzice unele lucruri”

28 Mar, 16:17 • Fundeanu Madalina
S-ar putea face anumite schimbări în noua Lege a pensiilor. BNS susține că un articol trebuie modificat, pentru că este ambiguu, iar normele de aplicare nu aduc niciun fel de clarificare.
Articolul din Legea pensiilor care va fi modificat. BNS: „E scris prost şi interzice unele lucruri”

Există numeroase schimbări importante care vin la pachet cu noua Lege a pensiilor, așa cum ar fi cea legată de cumulul dintre pensie și salariu, iar sindicaliştii au în plan să facă unele modificări la lege, potrivit Antena 3 CNN.

Schimbări în noua Lege a pensiilor. Un articol ar putea fi modificat

Sindicaliștii acuză că noua Lege a pensiilor interzice cumulul pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani. Aceştia mai spun că legea în cauză este ambiguă, iar normele de aplicare nu aduc niciun fel de clarificare.

Mai mult de atât, legea este ambiguă pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani: dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumulului nu se mai aplică în cazul acestora.

Ai mai putea citi azi: Scandalul închiderii marilor magazine în weekend ia amploare! Marcel Ciolacu: „Nu mai suntem în etapa aceea”

pensii
pensii

„După cum știți, noua lege a pensiilor a apărut la sfârșitul anului trecut.

Ea unifică vârstele de pensionare bărbat-femei, la 65 de ani și ținând cont de faptul că România are o evoluție demografică negativă, încearcă să împingă această nouă lege lucrătorii de peste 65 de ani să rămână în piața muncii, tocmai pentru că există acest deficit cronic de forță de muncă.

Însă modul în care au scris acest articol-problemă 46, alin. 2, în realitate, interzice cumulul pensiei cu salariu.

Pentru că dacă vrei să continui să rămâi în piața muncii după 65 de ani, ai de optat: rămâi lucrător activ, dar îți pierzi dreptul constituțional la pensie.

Cu toate că poate că ai lucrat 40 de ani sau peste 40 de ani și ai contribuit la pensia ta, e dreptul tău, e garantat de Constituție.

Pentru că legea și articolul acesta sunt scrise prost, ele generează și alte probleme.

Spre exemplu, nu se răspunde la această întrebare: pot continua activitatea la același angajator după 65 de ani sau doar la un altul?

Și avem acum spețe concrete din economia reală, în sectorul bugetar, în companii private în care angajatorii au lucrători care au ajuns la 65 de ani, doresc să și-i păstreze, dar legea nu clarifică ce se întâmplă. O să-l păstrez la mine? Poate să lucreze și după 65 de ani? Îi dau salariul în continuare?

E un articol prost scris, dar în realitate el îi interzice cumulul pensiei cu salariu.

De asemenea, textul legii se limitează la vârsta de 70 de ani. Ce se întâmplă după vârsta de 70?

Pentru că, din nou, acest element care este profund neconstituțional, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, nu are o barieră de vârstă.

Dacă sunt lucrători pe care angajatorii îi vor și după 70 de ani, legea trebuie să prevadă ce se întâmplă acolo.

Deci, una peste alta, se interzice. E un lucru profund neconstituțional. Culmea, că vine pentru cei din care sunt pe pilonul I de pensii, noi toți, cei mulți.

Pentru că pentru pensiile speciale, în toamna anului trecut, Curtea Constituțională s-a pronunțat deja rapid și eficient.

Și au spus că cei de la pensii speciale nu numai că beneficiază de condiții speciale de pensionare, că se pensionează mai repede, cu niște valori uneori mai mari decât ce au avut și iată ei au voie să facă lucrul ăsta.

La ei se poate. Spre exemplu, la un mecanic, la un tinichigiu, la un lucrător în industrie acest lucru nu se poate.

Poate fi schimbat acest articol. Această lege poate să fie modificată.

Noi lucrăm probabil până la sfârșitul săptămânii viitoare şi vom avea și notă de fundamentare și un proiect de lege de modificare și clarificare”, a declarat președintele Blocului Național de Sindical (BNS), Dumitru Costin, joi, pentru sursa citată.

Vezi și: A fost prelungită valabilitatea cardurilor de energie. Data până la care românii pot plăti facturi reduse în 2024