- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ATENȚIE! Centralele de apartament NU vor fi interzise. Comisia Europeană dezminte informațiile vehiculate

05 Apr, 14:45 • Bumbeneci Diana
După lungi dezbateri cu privire la centralele de apartament, se pare că acestea nu vor fi interzise. Anunțul Comisiei Europene.
ATENȚIE! Centralele de apartament NU vor fi interzise. Comisia Europeană dezminte informațiile vehiculate

Comisia Europeană

demontează dezinformările legate de interzicerea centralelor de apartament și a altor sisteme de încălzire pe bază de combustibili fosili în Uniunea Europeană. În realitate, UE ia măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon ale clădirilor, fără a interzice explicit astfel de echipamente, transmițând acest lucru clar către public. Scopul acestor măsuri este de a obține facturi mai mici pentru consumatori și de a îmbunătăți calitatea vieții.

Comisia Europeană NU interzice centralele de apartament

Aceste măsuri vor fi implementate diferit în fiecare țară, deoarece guvernele naționale au flexibilitate în a alege strategiile necesare pentru a atinge obiectivele stabilite. În 2020, Comisia Europeană a prezentat Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului Verde European, iar revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor este una dintre inițiativele cheie. Parlamentul European a adoptat recent prevederile convenite cu Consiliul pentru a contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.

Dispozițiile Directivei privind performanța energetică a clădirilor vor sprijini eforturile UE de a reduce emisiile de carbon. Acestea vor aduce beneficii concrete cetățenilor prin îmbunătățirea calității vieții acasă și la locul de muncă, crescând confortul locuințelor și reducând facturile la energie. Directiva prevede eliminarea treptată a cazanelor/sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili până în 2040, însă nu interzice explicit sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente.

„Oamenii trebuie să stea liniștiți deocamdată. Nimeni nu vine să le ia centrala din casă și nimeni nu le interzice să o folosească. Abia după adaptarea legislației montarea de centrale pe gaz noi ar putea fi restricționată. Deci, după adaptarea legislației și vorbim de ani buni. Poate 2037-2038. Oricum în timp soluția este pe trecerea pe centrale electrice sau pe soluții chiar și mai moderne cum ar fi pompele de căldură, dar aceastea sunt chestiuni de perspectivă și nu imediate. Părerea mea este că actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural. Dar asta va dura ani, mai avem mult, dar mult, până atunci”, a precizat Laurenţiu Urluescu.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a declarat pentru „Adevărul” că directiva europeană nu poate fi pusă în practică prea curând.

Ai mai putea citi: Dumitru Chișăliță, scenariu sumbru pentru românii obligați să renunțe la centralele de apartament. „Ne apucăm de astfel de lucrări până când atingem apogeul

Centrale pe gaze
Centrale pe gaze

„Este o isterie fără fond, care nu are o bază legală. O astfel de măsură nu se poate pune în practică la noi până în 2040-2050 când nu vom mai avea prea multe gaze, probabil. Nimeni nu poate obliga pe cineva să schimbe o centrală pe gaz, nu există acte normative. În același timp, știm că atât la nivelul Europei, cât și în orașe din România, consiliile locale au venit cu o serie de politici energetice prin care interzic introducerea acestor centrale la clădirile noi. Este vorba de Cluj, de exemplu. Clujul are o astfel de politică, pentru tot ceea ce înseamnă blocuri noi, acolo nu se permite să se monteze centrală de apartament în interiorul apartamentului, ci doar centrală de bloc sau centrală de scară.

Și deocamdată vorbim de o directivă, și nu de un regulament. Asta permite țărilor membre să-și adopte politici individuale în domeniu. România este una dintre puținele țări europene care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor. Și asta din simplul motiv că avem resurse. Alte țări nu au gaze și se bazează pe alte resurse de energie, iar la noi este taman pe dos”, a susținut Dumitru Chisăliță.

Începând cu intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a restricționa treptat anumite dispozitive de încălzire în funcție de emisiile acestora sau de proporția de energie regenerabilă utilizată. Cu toate acestea, guvernele sunt încurajate să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili până în 2040.

Directivele UE acordă guvernelor naționale flexibilitate în atingerea obiectivelor generale, luând în considerare particularitățile parcului imobiliar și ale mixului energetic din fiecare țară. Deși se anticipează că în viitorul apropiat vor exista schimbări în ceea ce privește sistemele de încălzire, implementarea acestor măsuri va fi un proces gradual și nu va implica măsuri bruște sau imediate.

Experții subliniază că procesul de tranziție va dura ani de zile și că cetățenii nu trebuie să se alarmeze în prezent. Adaptarea legislației și implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de carbon vor fi treptate și vor fi urmate de un proces natural de înlocuire a echipamentelor vechi cu soluții mai eficiente din punct de vedere energetic.

Ai putea citi: Șeful Termoenergetica dă detaliile oficiale legate de interzicerea centralelor de apartament

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult