- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție la ce numere de telefon răspunzi! Poți pierde sume uriașe de bani doar prin rostirea unui simplu „Da” la telefon

07 May, 16:55 • Fundeanu Madalina
Noua metodă de înșelăciune: Răspunzi „Da” la telefon și pierzi bani! Iată la ce trebuie să fii atent!
Atenție la ce numere de telefon răspunzi! Poți pierde sume uriașe de bani doar prin rostirea unui simplu „Da” la telefon

Trebuie să fiți foarte atenți la ce numere de telefon răspundeți! Și în România, escrocheriile prin telefon au devenit o amenințare tot mai mare. O metodă de înșelăciune care a apărut pentru prima dată în SUA poate să te facă să pierzi bani doar prin rostirea unui simplu „Da” la telefon, conform Cancan.ro.

Noua metodă de înșelăciune: Răspunzi „Da” la telefon și pierzi bani!

Această escrocherie este cunoscută sub numele de „metoda accidentul”: cineva sună familia și pretinde că sunteți victima unui grav accident. Spune că sunteți în stare critică și că este nevoie urgentă de o sumă mare de bani pentru tratament. Apelantul pretinde că este un prieten apropiat. Familia este presată să trimită bani imediat pentru a vă salva viața sau pentru a vă ajuta într-o situație critică.

Potrivit unei alerte de escrocherie citate de USA Today, este posibil ca escrocii să încerce să obțină un răspuns afirmativ de la dumneavoastră sau să înregistreze vocea dvs., pe care o pot folosi sau edita ulterior. Prin obținerea unui răspuns „da” din partea dvs., aceștia pot crea aparența că ați autorizat ceva ce, de fapt, nu ați făcut.

Conform unei alerte, în mod obișnuit, persoana care sună va închide imediat după ce răspundeți „DA” la întrebarea „Mă auziți?”. Chiar și așa, unii dintre cei sunați raportează că apelurile pot viza și subiecte precum servicii bancare, pachete de vacanță, garanții și carduri medicale, conform oficialilor din SUA. Escrocii înregistrează toate aceste informații pentru a le folosi ulterior.

Citește și: Noua metodă de înșelăciune „Apreciază postări pentru bani”. Poliția Română atrage atenția tuturor românilor să nu cadă în plasă

metoda de înșelăciune la telefon
metoda de înșelăciune la telefon

Cum funcționează metoda „Mă auziți?”

Înșelătoria decurge astfel: Primiți un apel și sunteți întrebat rapid: „Mă auziți?”. Persoana care sună dorește să obțină un răspuns afirmativ, iar instinctul vă poate determina să răspundeți „Da”. Aceasta este o metodă utilizată de escroci, conform oficialilor din SUA.

Apelul poate părea straniu, deoarece persoana de pe cealaltă linie poate spune că are probleme cu căștile sau că va reveni cu un apel, dar în realitate, „persoana” poate fi un robot telefonic care înregistrează conversația.

Ulterior, răspunsul „Da” pe care l-ați dat poate fi editat pentru a părea că ați autorizat o achiziție majoră sau o tranzacție bancară.

Autoritățile avertizează asupra unei noi scheme de înșelăciune care implică utilizarea inteligenței artificiale pentru a genera apeluri automate. Această metodă încearcă să păcălească oamenii să ofere informații personale sau să confirme identități false. În urma unei hotărâri emise în februarie în Statele Unite, astfel de apeluri sunt considerate ilegale.

Potrivit Biroului de Etică Comercială (BBB), escrocii pot încerca să obțină informații personale, întrebând victimele dacă persoana de la celălalt capăt al firului este ei înșiși sau solicitând un simplu „da” în timpul conversației. În plus, persoana care sună s-ar putea să nu închidă imediat apelul, continuând conversația în încercarea de a extrage mai multe informații sau de a înregistra răspunsuri vocale ale victimei.

Această nouă metodă de înșelăciune subliniază importanța vigilenței în fața apelurilor suspecte și necesitatea de a fi precaut în a furniza informații personale sau de a confirma identități în astfel de situații.

Vezi și: Cea mai nouă metodă de înșelătorie online. Avertismentul Poliției Române. Iată la ce să aveți grijă când navigați pe internet