- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Au fost emise primele facturi la încălzire. Românii au avut o mare surpriză când au văzut cât au de plătit

24 Nov, 13:02 • Toma Anca
Au fost emise primele facturi la încălzire pentru luna noiembrie, prima lună din sezonul rece. Românii au avut o mare surpriză, deoarece sunt mai mici decât iarna trecută și sub prețul maxim plafonat. La jumătatea acestui an, potrivit datelor ANRE, erau conectați la sistemele de distribuție a gazelor naturale 4,33 de milioane de clienți casnici.
Au fost emise primele facturi la încălzire. Românii au avut o mare surpriză când au văzut cât au de plătit

Au fost emise primele facturi la încălzire. Engie și E.On, principalii furnizori de gaze naturale pentru populație, trimit facturile aferente orimelor periade de consum din perioada rece a acestui an la prețuri sub prețul maxim plafonat de 0,31 lei de/kWh de gaze, potrivit datelor consultate de Economica.net.

Au fost emise primele facturi la încălzire

Compania Engie a emis primele facturi cu consum de gaze aferent lunii noiembrie la prețul de 0,226 de lei/kWh de gaz cu toate tarifele de rețea incluse, dar fără TVA, adică 0,27 de lei/kWh preț final de facturare cu TVA inclusă.

În cazul E.On, primele consumuri din noiembrie facturate clienților casnici sunt la prețul de 0,29 de lei/kWh, preț final de facturare cu TVA inclusă. Valorile au fost rotunjite, iar prețurile finale de facturare sunt mai mici, în noiembrie, față de prețurile maxime plafonate, cele la care a plătit de fapt populația gazele iarna trecută.

Mecanismul de reglementare arată că dacă suma dintre costul de achiziție al gazului, tarifele reglementate și marja reglementată de furnizare este mai mică decât prețul maxim plafonat, atunci clientul este facturat potrivit acestei sume. Iar costul de achiziție al gazului este mai scăzut pentru că furnizorii primesc, pentru consumul populației, gaze din producția internă la prețul de 0,15 lei/kWh, potrivit legislației.

Citește și: Ministerul Energiei confirmă subvenții prin PNRR pentru încălzirea pe hidrogen. „Până la începutul anului 2026 se va avea în vedere posibilitatea dezvoltării unor scheme de finanțare”

Se anunță încă o iarnă dificilă pentru bucureșteni

Sistemul de termoficare din București le va îngreuna și anul acesta viața celor care trăiesc în București, care se tem că vor avea parte de facturi uriașe la încălzire, dar că vor suferi și de lipsa căldurii din propriile locuințe. Marile șantiere din Capitală sunt goale, spre disperarea oamenilor care se gândesc cu groază la o nouă iarnă trăită în frig.

Primarul Capitalei a promis pentru acest an 50 de kilometri de conductă reparată, însă oamenii au făcut coadă la debranșare. Doar în 2023, 3.000 de oameni au trecut la centrala termică.

La jumătate lunii noiembrie, Capitala este plină de șantiere care ar trebui să reducă numărul avariilor din timpul iernii, doar dacă ar lucra cineva cu adevărat. Oamenii sunt convinși că și iarna care vine va fi la fel de dificilă ca în anii trecuți, atunci când apa caldă și căldura erau doar un vis. (Citește AICI mai multe detalii)