- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Energiei confirmă subvenții prin PNRR pentru încălzirea pe hidrogen. „Până la începutul anului 2026 se va avea în vedere posibilitatea dezvoltării unor scheme de finanțare”

09 Nov, 10:38 • Bumbeneci Diana
Încălzirea rezidențială pe hidrogen, prea scumpă și cu reduceri minore de emisii CO2. PNRR-ul României face referire la subvenții și obligații în acest sens, iar cele mai multe schimbări vor avea loc până în 2026.
Ministerul Energiei confirmă subvenții prin PNRR pentru încălzirea pe hidrogen. „Până la începutul anului 2026 se va avea în vedere posibilitatea dezvoltării unor scheme de finanțare”

Folosirea hidrogenului verde în amestec cu gaze naturale la încălzirea rezidențială din România ar putea fi mult prea scumpă din punct de vedere al costurilor și cu reduceri nesemnificative de emisii CO2. Cu toate acestea însă urmează să fie finanțate din Fondul de Modernizare proiecte-pilot în acest sens, se arată în draftul Strategiei Naționale a Hidrogenului, elaborat de Ministerul Energiei.

Subvenții prin PNRR pentru încălzirea pe hidrogen

„Pentru încălzirea rezidențială, prețul hidrogenului ca și combustibil se poate dovedi foarte ridicat, în special în comparație cu cel al gazelor naturale pe termen scurt și mediu, respectiv în comparație cu pompele de căldură pe termen lung. Reducerea emisiilor de CO2 este semnificativ mai redusă comparativ cu alte utilizări ale hidrogenului, precum cele din sectorul industrial sau sectorul transporturilor. Din cauza conținutului energetic redus al hidrogenului, debitul amestecului de gaz trebuie ajustat, pentru a compensa puterea calorifică scăzută

″, se menționează în documentul citat.

Se mai ia în calcul și faptul că o analiză amănunțită a Institutului Fraunhofer a arătat faptul că efortul tehnic pentru a substitui un volum de 20% din gazele naturale cu hidrogen regenerabil este deosebit de mare și corespunde unei reduceri de emisii de gaze cu efect de seră de doar 6-7%, din cauza puterii calorifice scăzute a hidrogenului față de cea a metanului.

„Concluzia studiului este că amestecul de H2 în gazele naturale, chiar și la procente scăzute volumetric, nu este o utilizare optimă a hidrogenului, care ar trebui evitată pentru utilizare în sectorul rezidențial, în favoarea unor politici care să asigure livrarea de hidrogen regenerabil către industrie și transporturi. Astfel, în cadrul acestor sectoare, pot fi reduse cantități mai mari de emisii de gaze cu efect de seră și se evita și costurile suplimentare care ar trebui suportate de consumatorii de gaze naturale″, se afirmă în proiectul de Strategie.

Pentru România sunt vești bune, deoarece în Planul de Acțiuni de Implementare a Strategiei este menționată ″Dezvoltarea unor proiecte pilot pentru a analiza și testa injecția, transportul și utilizarea H2 în amestec cu gaze naturale pentru încălzirea rezidențială″, finanțate din Fondul de Modernizare, în fiecare zonă de distribuție din țară, până în 2027.

Proiectele pilot sunt implementate în sectorul privat de resort. De partea cealaltă, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României sunt incluse subvenții și chiar obligații de utilizare referitoare la echipamente și aparate casnice care pot funcționa și cu hidrogen.

Vezi și: Document oficial. Peste 3 milioane de români află de la cine vor primi facturile după preluarea Enel România de către grecii de la PPC

încălzire cu hidrogen
încălzire cu hidrogen

„(…) în ceea ce privește utilizatorii casnici, un conținut de hidrogen admisibil de până la 30% vol. poate fi considerat fezabil pentru utilizare în cazul anumitor aparate (aragazuri, centrale/cazane/boilere etc). Însă după cum s-a menționat și mai jos, în Strategia Națională a Hidrogenului (Reforma 4) se vor analiza și propune soluții privind modalitățile prin care se vor sprijini utilizatorii finali pentru a folosi acest nou tip de combustibil și se va revizui în acest sens legislația relevantă.

De asemenea, până la începutul anului 2026 se va avea în vedere posibilitatea dezvoltării unor scheme de finanțare de către Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea stimulării achiziției de centrale/cazanele/boilere, aparate de încălzit, aragazuri etc pentru utilizatorii finali din regiunile în care sunt implementate astfel de rețele de gaz hydrogen ready”, se menționează în document.

În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, angajamentul României de a construi și pune în funcțiune până la jumătatea anului 2026, în regiunea Olteniei, o rețea de distribuție a gazelor naturale de 1.870 kilometri, care să permită transportul hidrogenului verde.

„Se va revizui inclusiv legislația care să reglementeze utilizarea aparatelor/echipamentelor hydrogen ready (cum ar fi centralele, cazanele etc) de către utilizatorii finali și se vor lansa scheme de stimulare a achiziției de aparate/echipamente hidrogen ready. Astfel, prin modificarea cadrului legislativ și de reglementare, aparatele și echipamentele pregătite pentru hidrogen (hydrogen ready) vor fi obligatorii începând cu 1 ianuarie 2026 pentru toate instalațiile noi„, mai scrie în PNRR.

Vezi și: Sprijin de la stat pentru români. „Se acordă vouchere de 72.500 de lei”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult