- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Austria se opune primirii României în Schengen: „Nu este momentul să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”

18 Nov, 19:04 • Gabriela Andreescu
În această săptămână, Comisia UE s-a exprimat în favoarea extinderii spațiului Schengen fără control pentru a include Bulgaria, Croația și România. Este timpul să le urăm bun venit", a declarat miercuri, la Bruxelles, comisarul UE de Interne Ylva Johansson. Autoritatea de la Bruxelles a cerut statelor UE să permită acestor trei state membre „participarea deplină” la spațiul Schengen. Votul ar trebui să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie și, pentru adoptarea acestui pas, este necesară unanimitatea.
Austria se opune primirii României în Schengen: „Nu este momentul să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”

În ultimele zile, însă, au fost auzite voci care se opun includerii celor trei state, printre care și România, în spațiul Schengem. Austria este, de asemenea, unul dintre oponenții extinderii, așa cum a spus clar ministrul de Interne Gerhard Karner pentru cotidianul Kurier.

„Nu este timpul să votăm acum o prelungire dacă sistemul de frontieră externă nu funcționează”, a spus oficialul austriac.

Declanșatorul rezistenței este fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani.Peste 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu erau înregistrați în nicio altă țară a UE, potrivit Ministerului de Interne al Austriei.

„Extinderea unui sistem stricat nu poate funcționa. Situația din Europa arată limpede că protecția granițelor externe nu funcționează”, a mai spus ministrul Gerhard Karner.

Un vot asupra aderării celor trei ţări la spaţiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), notează DPA, potrivit Agerpres.

Zona Schengen este formată din 26 de state, a suspendat în mare parte controalele la frontieră între ţările membre şi le permite oamenilor să călătorească, să muncească şi să trăiască într-o altă ţară fără viză sau permis de şedere.

Bulgaria, România, Croaţia, Republica Irlanda şi Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat însă ţările non-UE Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

Citește și: Olanda a aterizat în „inspecție” în România, pentru a evalua dacă țara noastră e pregătită de Schengen

Tags:
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult