- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autobuze de ultimă generație în vestul țării: achiziție de 26 de milioane de euro

07 Jul, 22:06 • Stefan Simion
Oradea, considerat drept unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România, continuă investițiile, într-un ritm accelerat. Municipalitatea va achiziționa 40 de autobuze noi, electrice.
Autobuze de ultimă generație în vestul țării: achiziție de 26 de milioane de euro

Dintre cele 40 de autobuze pe care vrea să le achiziționeze municipalitatea, 30 vor avea o lungime de 12 metri, iar zece dintre ele o lungime de 18 metri. De asemenea, în contract sunt prevăzute și stațiile de încărcare. Valoarea contractului scos la licitație în SICAP este de 130 de milioane de lei, adică 26,2 milioane de euro.

Potrivit ghidului, autobuzele trebuie să aibă podea joasă, trebuie să fie prevăzute cu aer condiționat la șofer și la pasageri. Mai mult, în cazul autobuzelor mari, acestea trebuie să aibă patru uși duble, informează presa locală.

Mijloacele de transport în comun vor fi dotate cu sisteme inteligente precum:

  • Sistem infotainment (pentru publicitate) echipat cu monitor tip TFT LCD – LED (thin-film transistor, liquid crystal display – light-emitting diode), pentru vehicule rutiere, inclusiv software aferent.
  • Dotare cu echipament de numărare a călătorilor (cu precizie de minim 99%), inclusiv software aferent, cu transmiterea datelor on-line.
  • Dotare cu sistem digital de supraveghere video a autobuzului electric atât la exterior cât şi la interior, inclusiv software aferent.

„Echipamentele ITS care echipează autobuzul electric şi realizează funcţiile de: – Informare călători (audio-vizuală), – Infotainment, – Numărare călători, – Supraveghere video, – Wi-fi şi sistem de comunicare online trebuie să fie interconectate și să poată fi monitorizate și/sau accesate de la distanță”

, se arată în caietul de sarcini.

Autobuze noi în Oradea. Ce promite Primăria

Livrarea autobuzelor de ultimă generație va fi un proces care se va întinde pe o perioadă de zece luni în cazul celor de 12 metri și pe 19 luni pentru cele de 18 metri. Finanțarea proiectului se realizează prin fonduri europene, prin intermediul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027.

Primăria promite că noile autobuze vor îmbunătăți semnificativ viața de zi cu zi a cetățenilor, prin:

  • creşterea capacităţii de transport pe liniile aglomerate prin reducerea timpilor de îmbarcare / debarcare a călătorilor în staţii şi prin performanţa dinamică a noilor autobuze electrice;
  • scăderea timpului de aşteptare în staţii, cu asigurarea regularităţii şi siguranţei circulaţiei, fapt care va determina mulţi posesori de autoturisme să renunţe la folosirea acestora şi să utilizeze transportul public, creşte viteza comercială care oferă rapiditate şi confort, cu vehicule curate, iluminate corespunzător, cu aer condiţionat şi condiţii moderne (Wi-Fi, infotainment, informare vizuală şi audio etc);
  • asigurarea unui nivel superior de confort prin îmbunătățirea calității serviciului de transport public, prin reducerea socurilor si vibratiilor, precum si a nivelului de zgomot generat de autobuzele electrice in mers si in stationare;
  • vehiculele electrice nu eliberează pulberi si nici emisii de gaze de eșapament, lucru care contribuie la îmbunătățirea sănătații publice.
Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult