- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment de la Banca Mondială! Companiile de stat din România angajează prea mulți oameni

02 Mar, 12:50 • Fundeanu Madalina
Banca Mondială transmite un avertisment important. Companiile de stat din România fac prea multe angajări.
Avertisment de la Banca Mondială! Companiile de stat din România angajează prea mulți oameni

Banca Mondială transmite un avertisment conform căruia, deși companiile de stat românești angajează mai mulți oameni și plătesc salarii mai mari, sunt tot mai puțin productive. Analiza Băncii Mondiale prezintă faptul că există dovezi că prezența întreprinderilor de stat poate limita intrarea pe piață a firmelor private și afectează eficiența alocării resurselor, conform Antena 3 CNN.

Avertismentul transmis de Banca Mondială: companiile de stat din România fac prea multe angajări

În cel mai recent studiu, specialiștii de la Banca Mondială au făcut o comparație între mediul privat din România și sectorul public.

Prima concluzie demonstrează că angajații de la stat sunt mai puțini eficienți față de cei din mediul privat.

Pe de altă parte, se pare că faptul că există atât de multe companii de stat, aproximativ 1.400, reprezintă și o presiune pe bugetul public, dar și pe creșterea economică.

În plus, datele recente venite de la Ministerul Finanțelor arată că numărul bugetarilor s-a mărit.

În momentul de față sunt aproximativ 1.300.000 de angajați la stat, iar în ceea ce privește datele privind salariul, un raport al Consiliului Concurenței arăta că, în 2022, salariul mediu brut în rândul bugetarilor era cu aproximativ 17% mai mare față de cel din mediul privat.

Citește și: Voucherele pentru români, o problemă pentru bugetul țării? Adrian Negrescu: „Este doar un program pe ideea că facem ceva, dar nu ține cont de realitatea din România”

Banca Mondială
Banca Mondială

Banca Mondială se implică direct în stabilirea venitului minim

Elaborarea unei noi legi a salarizării în sectorul public a fost asumată de executiv în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și este asigurată cu sprijinul Băncii Mondiale, conform contractului de asistență tehnică încheiat în anul 2022, relatează Economica.net.

Decizia în ceea ce privește stabilirea salariilor în funcție de salariul minim brut pe economie va fi adoptată după finalizarea analizei de impact financiar, fiind luată în considerare necesitatea asigurării sustenabilităţii noii legi, conform datelor obținute de Economica.net dintr-un răspuns al Ministerului Muncii la o interpelare a unui parlamentar al Partidului Național Liberal.

Astfel, noua lege a salarizării la stat va urmări revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sporurilor la 20% din suma salariilor de bază per ordonator principal de credite, dar și acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției publice din care face parte.

Vezi și: IT-iştii solicită salarii mai mari, deși piaţa s-a schimbat. Companiile sunt nevoite să reducă bugetele salariale