- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment lansat de directorul Nuclearelectrica: „România are nevoie de noi capacităţi nucleare”

03 Nov, 18:20 • Gabriela Andreescu
România are nevoie de noi capacităţi nucleare, de energie curată, stabilă şi la preţuri accesibile, ca soluţie pentru realizarea securităţii energetice şi protecţia consumatorilor, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.
Avertisment lansat de directorul Nuclearelectrica: „România are nevoie de noi capacităţi nucleare”

În contextul actual al crizei energetice România are nevoie de noi capacităţi nucleare, dar la un preț accesibil pentru populație. În acest sens, cea mai bună variantă o reprezintă reactoarele de mari dimensiuni,dar şi cele modulare mici. Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, este de părere că aceasta este cea mai viabilă soluție pentru realizarea securităţii energetice şi protecţia consumatorilor.

Conform unui comunicat al Nuclearelectrica, în cadrul programului de dezvoltare a proiectelor nucleare civile, compania a organizat în parteneriat cu ROMATOM, alături de Candu Energy Inc, membră a Grupului SNC-Lavalin, NuScale Power, Fluor şi Sargent & Lundy, în perioada 19-21 octombrie 2022, evenimentul ” Proiectele de energie nucleară din România – Zilele Furnizorilor ”

Scopul evenimentului a fost acela de a reuni o parte importantă a industriei naţionale de vârf a companiilor producătoare de echipamente şi furnizoare de servicii, care pot juca un rol esenţial în dezvoltarea proiectelor nucleare strategice ale României.

„Avem un angajament ferm de a dezvolta atât reactoare de mari dimensiuni, cât şi reactoare modulare mici. Credem că ambele au un rol valoros de jucat. Reactoarele la scară mare pot asigura o energie electrică în banda curată şi la preţuri accesibile iar, in plus, SMR-urile pot asigura flexibilitatea reţelei, precum şi aplicaţii non-electrice, cum ar fi căldura şi hidrogenul. Ambele sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării şi decarbonizarea, iar România are nevoie de noi capacităţi nucleare, are nevoie de energie curată, stabilă şi la preţuri accesibile, ca soluţie pentru realizarea securităţii energetice şi protecţia consumatorilor,” a declarat Cosmin Ghiţă în cadrul evenimentului menționat.

Directorul Nuclearelectrica a dat asigurări că producătorul național de energie atomică își dorește să se implice în viitoare proiecte
Directorul Nuclearelectrica a dat asigurări că producătorul național de energie atomică își dorește să se implice în viitoare proiecte

Directorul Nuclearelectrica a dat asigurări că producătorul național de energie atomică își dorește să se implice în viitoare proiecte și să devină un lider regional în domeniu:

„De asemenea, ne angajăm să valorificăm expertiza de peste 26 de ani a companiei noastre în operarea nucleară la cele mai înalte standarde de siguranţă şi expertiza de peste 50 de ani a industriei nucleare româneşti şi să devenim un lider regional în operare, un centru de producţie şi asamblare de componente şi un centru de pregătire a viitoarei generaţii de ingineri nucleari. În acest sens, ne angajăm să construim parteneriate puternice şi de încredere cu furnizorii locali şi să implicăm industria românească în astfel de proiecte complexe,”a mai spus Cosmin Ghiță

Conferința menționată a întrunit o serie de executivi din domeniu, care au vorbit despre dezvoltarea industriei atomice din România

Teodor Chirică, preşedinte emerit ROMATOM, a ținut să precizeze că includerea energiei nucleare în Taxonomia pentru Finanţare Durabilă este un semn bun pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor nucleare naţionale.

John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale Power, şi-a exprimat încrederea în potenţialul furnizorilor din industria nucleară din România de a participa la un proiect atât de important pentru România şi a subliniat că pentru NuScale construirea unui lanţ de aprovizionare robust pentru tehnologia nucleară avansată de mâine a fost o prioritate încă din prima zi, informează Agerpres.

La rândul său, Bill Fox, vicepreşedinte executiv, Nuclear Canada SNC Lavalin, a semnalat că reactoarele nucleare CANDU de la Cernavodă au oferit României o mare fiabilitate şi securitate energetică, generând 20% din energia electrică a ţării, şi au contribuit la un aer mai curat prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 10 milioane de tone de CO2 pe an.

Potrivit raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie, realizat, în colaborare cu Agenţia pentru Energie Nucleară, în 2020, în ceea ce priveşte costurile energiei electrice, retehnologizarea unităţilor nucleare are cel mai mic cost al energiei electrice dintre toate sursele de energie – în medie 32 dolari/MWh (faţă de 50 dolari/MWh pentru energia eoliană, 56 dolari/MWh pentru panourile solare, 91 dolari/MWh pentru centralele pe bază de cărbune). Costul energiei generate de noile capacităţi nucleare, de o nouă dimensiune, este de 69 dolari/MWh, potrivit aceluiaşi raport.

Peste 100 de companii de potenţiali furnizori de bunuri şi servicii şi potenţiali parteneri implicaţi în industrie au participat la acest eveniment pentru a discuta oportunităţile de a crea parteneriate viitoare pentru a finaliza cu succes două proiecte strategice pentru Nuclearelectrica şi pentru România: finalizarea Unităţilor 3 şi 4 CANDU (New Build) ale Centralei Nucleare de la Cernavodă şi Proiectul Reactoarelor Modulare Mici. În cadrul evenimentului, organizatorii au oferit participanţilor detalii despre domeniul de activitate, serviciile şi calendarul de proiect pentru aceste proiecte energetice semnificative şi au purtat discuţii preliminare privind oportunităţile de parteneriat.

Citește și: Canadienii bagă bani în reactoarele de la Cernavodă. Vor finanța retehnologizarea reactorului 1 şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 a centralei nucleare

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult