- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertismentul consilierului guvernatorului BNR: România nu mai poate suporta costurile administrative pentru peste 3.000 de comune

22 Sep, 22:30 • Andrei Alina
Nu mai puțin de 3.228 de comune din țara noastră ar putea rămâne fără bani în următoarea perioadă. Îngrijorarea vine după avertismentul dur lansat de Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR. Oficialul BNR consideră că statul ar trebuit să taie fondurile unor primării care nu își mai justifică existența pentru cei câțiva locuitori pe care îi mai au comunitățile păstorite.
Avertismentul consilierului guvernatorului BNR: România nu mai poate suporta costurile administrative pentru peste 3.000 de comune

Pe fondul deficitului bugetar foarte mare, statul român nu mai poate suporta costurile administrative a sute de instituții din administrația publică. Circa 3.000 de comune din țara noastră ar putea rămâne fără bani în următoarea perioadă.

„În materie de cheltuieli, rezolvarea problemelor este extrem de dificilă, presupune refacerea întregii administrații publice. Ar trebui ca instituții întregi să dispară, ar trebui ca UAT-uri să dispară. Avem 3.000 de comune, România nu mai poate suporta costurile administrative la 3.000 de comune, avem școli în mediul rural cu 10 elevi, au o clădire, au un director. Am o veste și mai proastă: Costurile bugetului, dacă nu se intervine se sever și serios asupra lor în viitorul an, vor lua foc”, a spus Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR.

Citește și: Schimbare majoră. Românii care dețin case și mașini scumpe vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru impozit

Aparatul de stat de la nivel local figurează în datele Ministerului de Finanțe cu 466.000 de angajați, dar include și oameni angajați în educație și sistemul sanitar. Dacă îi excludem pe aceștia, aparatul din teritoriu, în primării, consilii și instituții subordonate este de 314.000 de oameni, potrivit calculelor Digi 24.

Citește și: Marcel Ciolacu face noi declarații cu privire la majorarea prețurilor. „Dacă încercăm să forțăm o creștere nejustificată, nu e nicio problemă, mărim numărul de produse din ordonanță, n-am nicio reținere”

Sunt comune în care mai sunt 200-300 locuitori și 20-30 lucrează la Primărie, susținea Eugen Rădulescu în vară.

Rădulescu a precizat că acum suntem într-o formulă „din 1960 și ceva, cu 41 de județe, cu nu știu câte comune. Avem municipii care mai au 3.000 de locuitori”.

„Eu, personal, n-aș vrea să fiu în situația de a fi nevoit să operez restructurări acolo”, a mai afirmat Eugen Rădulescu.