- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertismentul unei mari bănci: un nou tip de fraudă, cu „brokeri” falşi, îi păgubeşte pe români

03 Apr, 23:20 • Russo George
Banca Comercială Română (BCR) a lansat un avertisment serios către clienți, referitor la o nouă tactică de fraudă care a devenit tot mai prezentă în ultima perioadă: escrocheria cu falși brokeri de investiții.
Avertismentul unei mari bănci: un nou tip de fraudă, cu brokeri falşi, îi păgubeşte pe români

Într-un mesaj adresat clienților, BCR subliniază importanța ca aceștia să fie extrem de atenți în ceea ce privește investițiile în cryptomonede sau achiziționarea de acțiuni, în contextul în care acest nou tip de fraudă se răspândeşte tot mai mult. De asemenea, banca îndeamnă clienții să verifice cu atenție autenticitatea platformelor și să fie precauți în fața reclamelor de pe rețelele de socializare.

Schema de fraudă funcționează într-un mod ingenios, atacatorii contactând diverse persoane prin intermediul rețelelor sociale și pretinzând că sunt reprezentanți ai unor platforme de tranzacționare cunoscute sau brokeri specializați în investiții. Sub pretextul unor câștiguri mari și investiții minime, aceștia reușesc adesea să convingă victimele să divulge informații sensibile, precum datele cardului bancar sau parolele de acces.

În unele cazuri, sub pretextul consilierii financiare, atacatorii reușesc să obțină acces la aplicațiile de Internet/Mobile banking ale victimelor, efectuând plăți neautorizate. Mai mult, pentru a câștiga încrederea victimelor, aceștia transferă sume de bani de la alte persoane fraudate în conturile acestora, sub pretextul profitului obținut.

BCR recomandă ca încercările de fraudă să fie reclamate poliţiei

În fața acestei amenințări, BCR recomandă clienților să fie extrem de precauți și să contacteze imediat banca în cazul în care au fost victime ale unei astfel de scheme de fraudă, potrivit Money.ro. Banca subliniază că nu poate restitui pierderile suferite dacă clienții au furnizat conștient sau din greșeală date personale sau coduri de securitate. În plus, BCR îndeamnă clienții să depună plângeri la poliție pentru a combate aceste practici frauduloase.

Frauda cu falși brokeri de investiții reprezintă o amenințare reală, iar BCR își asumă rolul de a informa și proteja clienții săi împotriva acestor escrocherii tot mai sofisticate.

Citeşte şi: Statul are bani pentru pensiiile și salariile românilor. ANAF a încasat la buget 97,1 miliarde de lei în primul trimestru, cu 2,4 miliarde de lei peste plan