- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul are bani pentru pensiiile și salariile românilor. ANAF a încasat la buget 97,1 miliarde de lei în primul trimestru, cu 2,4 miliarde de lei peste plan

03 Apr, 21:59 • Bocioacă Bianca
ANAF a colectat în primul trimestru al bugetul statului venituri de 97,13 miliarde de lei, cu 2,37 miliarde de lei (2,5%) peste planul de 94,76 miliarde de lei tabilit de Ministerul Finanțelor.
Statul are bani pentru pensiiile și salariile românilor. ANAF a încasat la buget 97,1 miliarde de lei în primul trimestru, cu 2,4 miliarde de lei peste plan

Șapte dintre regionalele ANAF au adunat venituri mai mari decât planul, cu depășiri de 100 – 200 de milioane de lei fiecare, în timp ce la București, cea mai mare regională, veniturile au fost mai mari cu 800 de milioane de lei, potrivit Profit.ro.

Citește și: ANAF a început să trimită notificări celor care nu au folosit e-Factura. Chiar și cei care s-au conformat mai târziu au fost somați

Autoritatea Vamală Română (AVR) a încheiat primul trimiestru cu venituri de 4,8 miliarde de lei, cu 94,4% mai puțin comparativ cu progrmamul de 5,1 miliarde de lei stabilit de către Ministerul Finanțelor. Problemea Vămii și sursa pentru minusul de 282,5 milioane lei a fost martie, prima lună din care are în sarcină venituri lunare de câte 500 de milioane de lei din digitalizare, potrivit sursei citate.

În luna martie, Vama a strâns doar 1,7 miliarde lei, cu 468 milioane lei sub plan, după ce anterior a obținut rezultate peste ce a avut stabilit în program.

Veniturile reprezintă una dintre cele două componente majore ale bugetului, alături de cheltuieli, astfel că o situație bună a veniturilor în primul trimestru este pozitivă pentru stabilitatea finanțelor statului în continuare.

Veniturile din digitalizare la AVR sunt anticipate să crească odată cu operaționalizarea de scanere în punctele vamale.

ANAF a depășit pragul la buget

ANAF și Vama ar trebui să aducă la buget 10,5 miliarde de lei din digitalizare, în timp ce alte 8,5 miliarde de lei ar trebui să vină dintr-o îmbunătățire a colectării la ANAF la TVA, contribuții sociale, impozite și altele. Ministerul Finanțelor anunța, în decembrie, la momentul pregătirii bugetului, că aceste venituri au un statut incert.

„Realizarea acestor sume semnificative este condiționată de implementarea accelerată în 2024, cu un program strict de operaționalizare, a sistemului de facturare electronică generalizate, SAF-T, sistemelor e-transport și esigiliu și a modulelor de analize de date.

Progresele înregistrate în ultimii ani prin prisma îmbunătățirii efective a colectării veniturilor nu oferă o perspectivă optimistă privind materializarea unor sume încasate suplimentar evoluției anuale a agregatelor macroeconomice (creștere economică nominală și reală, majorarea fondului de salarii din economie etc).

În acest context, considerarea ex-ante a unor sume suplimentare semnificative (aprox 1% din PIB anual în perioada 2024-2027) având drept sursă creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea administrației fiscale reprezintă un risc major pentru deficitul bugetar”, avertiza atunci Ministerul Finanțelor.

Citește și: Alertă cibernetică! Escrocii folosesc imaginea ANAF pentru a obține informații din sistemul e-Factura

Cumulat, ANAF și Vama au colectat la buget 101,93 miliarde lei, cu 2,1 miliarde lei (2,1%) peste programul de 98,84 miliarde lei stabilit de către Finanțe.

Pentru întreg anul, ANAF trebuie să colecteze la buget venituri de 450,78 miliarde lei, iar Vama 25,6 miliarde lei.