- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criza energiei duce la decizii radicale. După ce a anunțat reducerea producției, Azomureș își pierde CEO-ul

28 Sep, 16:09 • Bumbeneci Diana
Harri Kiiski nu va mai fi CEO-ul Azomureș. Compania înregistrează pierderi după pierderi, din cauza crizei energetice.
Criza energiei duce la decizii radicale. După ce a anunțat reducerea producției, Azomureș își pierde CEO-ul

Harri Kiiski a renunțat la conducerea Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România și totodată cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară. Mai mult, compania a disponibilizat 200 de angajați la alte firme sau direct în șomaj tehnic, pe fondul scumpirii galopante a gazelor și energiei.

Azomureș își pierde CEO-ul

Harri Kiiski a primit funcția de CEO în decembrie 2019, iar de la 1 octombrie, Josh Zacharias va ocupa poziția de Director General al Azomureș, acesta fiind implicat în coordonare și activitatea comercială din ianuarie 2020. Luna următoare, Harri Kiiski și Josh Zacharias vor lucra împreună pentru asigurarea unei tranziții fără probleme.

Azomureș merge din rău în mai rău, iar în luna iunie a oprit producția de amoniac, tot din cauza scumpirilor, după ce abia reluase producția de bază, de îngrășăminte și de produse pentru industrie, în luna. Acum, Azomureș anunță că trece din nou la etapa de reducere a activităților, în următoarele luni, în contextul crizei energetice, peste 200 de angajați direcți ai companiei urmând să fie delegați către alte companii sau trimiși în șomaj tehnic.

Mai poți citi: Kelemen Hunor, despre companiile afectate de criza energetică: „Noi și colegii din coaliție am fi dorit să-i salvăm pe toți. Nu va fi posibil. De ce sa mințim?”

De asemenea, firmele care asigură diverse servicii de mentenanță pe platforma Azomureș au fost anunțate că activitatea le va fi redusă cu cel puțin 30% în următoarele luni, cu un potențial impact direct asupra angajaților lor.

Ce este cel mai grav și creează îngrijorare pentru Azomureș este faptul că în prezent, compania se află și pe lista oficială a marilor consumatori industriali cărora le poate fi întreruptă furnizarea gazelor naturale pe timp de iarnă în caz de criză în aprovizionare.

Prețurile la îngrășăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activități acum fiind cele de recoltare a culturilor. Din punct de vedere economic, producția de îngrășăminte nu mai este sustenabilă.

„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piața gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrășăminte. În România, continuăm dialogul cu autoritățile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe țări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziția industriei un preț plafonat, de 72 euro Mwh. Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deși are la dispoziție cadrul legal european. Ca producător știm că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată și în România”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

Citește și: Prețurile carburanților, în continuă scădere. Ce sume sunt afișate azi, 28 septembrie, în marile benzinării din România

De curând, Azomureș a ieșit public cu declarații și a confirmat o nouă reducere a activității. În acest sens, șansele de reluare a activității nu sunt foarte mari. În emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”, purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, o fost cel care a confirmat informațiile din spațiul public.

Criza energiei duce la decizii radicale. După ce a anunțat reducerea producției, Azomureș își pierde CEO-ul
Criza energiei duce la decizii radicale. După ce a anunțat reducerea producției, Azomureș își pierde CEO-ul
Instituțiile din România afectate de criza energetică nu vor putea fi ajutate. Kelemen Hunor: „Nu exista raționalizare. Și noi și colegii din coaliție am fi dorit să-i salvăm pe toți. Nu va fi posibil. De ce sa mințim?”

Din păcate, anul acesta am funcționat două luni și jumătate, iar în acest moment suntem cu producția oprită complet; 225 de colegi sunt afectați în mod direct, pentru ei am identificat două soluții: una dintre ele era detașarea către alte platforme din Târgu Mureș sau din județ, o parte din ei au acceptat și rămân salariați Azomureș, iar ceilalți sunt în șomaj tehnic.

Producția este oprită complet, mentenanța s-a redus cu 30%, pentru că trebuie să pregătim instalațiile pentru sezonul rece, mai ales pentru că targetul nostru este ca oricând va fi posibil din punct de vedere economic, să repornim 50% din activitate. Gândiți-vă că în această perioadă ne pregăteam pentru campania de primăvară în mod normal”, a precizat Ovidiu Maior.

Cât despre stocurile de îngrășăminte de la Azomureș, reprezentantul companiei a explicat că este posibil ca anumite produse să se mai găsească pe piață, dar în mici cantități. Cât despre viitor, nu se știe ce se va rezerva.

Mai poți citi: Black Friday 2022. Când va fi ziua cu cele mai multe reduceri din an și ce oferte vor avea românii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult