- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Băile termale istorice din România, din vremea împăratului Traian, transformate în muzeu după ce au fost lăsate în paragină. Mii de ani de istorie, la preţ de 15 lei

26 May, 22:14 • Dobran Viorel
Băile termale istorice din Herculane au fost transformate în muzeu de un localnic, după ce nimeni nu a făcut nimic pentru a exploata potențialul uriaș al acestora.
Băile termale istorice din România, din vremea împăratului Traian, transformate în muzeu după ce au fost lăsate în paragină. Mii de ani de istorie, la preţ de 15 lei

În inima Stațiunii Băile Herculane se află Băile termale Apollo, un tezaur istoric al trecutului roman de pe teritoriul țării noastre. Supranumită odinioară perla Banatului Montan, această stațiune are o istorie ce se întinde pe aproape două milenii, datând din vremea împăratului Traian.

Cele mai faimoase băi termale istorice din România, aflate în Băile Herculane, au fost transformate într-un muzeu de un localnic, după ce nimeni nu a valorificat potențialul lor uriaș.

Bilete tratament 2024. Soții vor putea merge împreună la băi chiar dacă doar unul este pensionar sau asigurat

În inima Stațiunii Băile Herculane se găsesc Băile termale Apollo, un tezaur istoric din perioada romană de pe teritoriul României. Supranumită odinioară perla Banatului Montan, această stațiune are o istorie de aproape două milenii, datând din vremea împăratului Traian.

Băile termale Apollo au fost neglijate și uitate

Până de curând, Băile Apollo au fost neglijate și uitate. Însă, Iancu Dumitru, un fost ospătar pasionat de istorie și artă, a avut viziunea de a transforma aceste ruine într-un muzeu atractiv pentru turiști. Având o mică afacere de suveniruri în fața clădirii istorice, Dumitru a cerut permisiunea proprietarului pentru a curăța și amenaja situl.

Am realizat că aici este ceva special. Istoria fabuloasă a acestor locuri atrage mulți turiști! Cea mai mare satisfacție este mulțumirea oamenilor care vin și vizitează. Am investit nu doar bani, ci și pasiune și dăruire în acest proiect„, a spus Iancu Dumitru.

După obținerea permisiunii, bărbatul a investit câteva zeci de mii de euro pentru a curăța și amenaja băile, fără a efectua restaurări majore.

Nu am făcut lucrări de construcții, doar am curățat și amenajat clădirea. Nici măcar o vopsea nu am dat, pentru că nu am vrut să stric nimic. Nu am vrut să pierd farmecul original”, a explicat Iancu.

Astăzi, Băile termale Apollo sunt deschise vizitatorilor, oferind o incursiune fascinantă în trecut. Din cele 28 de băi, unele sunt dedicate unor personalități marcante, cum ar fi Mihai Eminescu și Nicolae Ceaușescu, potrivit ziare.com.

Băile termale vizitate de reprezentanta Regelui Charles

De-a lungul timpului, muzeul a atras atenția nu doar a turiștilor obișnuiți, ci și a unor personalități marcante, care au dorit să descopere și să se bucure de această comoară a patrimoniului românesc.

Locul de poveste din România în care este ascunsă o comoară uriașă. Hoții sunt cei care ar fi dus-o acolo

„Vizitele unor personalități de seamă, precum membri ai familiei regale sau ambasadori străini, au adus o recunoaștere internațională proiectului nostru și au subliniat importanța culturală și istorică a băilor Apollo. O reprezentantă a regelui Charles al Marii Britanii a vizitat și ea muzeul și mi-a spus că ce am făcut eu aici e extraordinar și că există posibilitatea ca fundația regelui să finanțeze, dacă dorim, restaurarea acestor băi,” declară Dumitru.

Prin inițiativa sa, Iancu Dumitru a reușit să transforme o ruină uitată într-o comoară vie a patrimoniului cultural și istoric al României. Cu fiecare turist care pășește pragul muzeului său, el continuă să scrie istoria și să împărtășească povestea fascinantă a băilor termale Apollo din Băile Herculane. Dacă ajungeți în stațiune, faceți o vizită și la “muzeul” privat al lui Dumitru. Intrarea costă doar 15 lei, dar experiența este inedită.

Autoritățile au pus lacăt pe băile termale de la Herculane. Firma care le-a administrat în ultimii 20 de ani, acuzată de nereguli grave

Mai multe izvoare ale celebrei stațiuni de băi termale din România, Herculane, au fost închise recent după ce autoritățile au descoperit nereguli grave în exploatarea acestora. Această măsură drastică a generat îngrijorare în rândul locuitorilor și al turiștilor, lăsând doar câteva pensiuni și hoteluri cu acces la această resursă esențială, transmite Ziare.com.

Băile termale Apollo

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a luat decizia de retragere a licenței pentru opt izvoare din stațiunea Băile Herculane în urma unor constatări alarmante legate de neregulile grave în exploatarea apelor minerale terapeutice. Societatea care deținea licența, Hercules S.A., a fost sancționată în repetate rânduri pentru deficiențe majore, însă măsurile de remediere nu au fost implementate.

În ciuda avertismentelor anterioare și a presiunii exercitate pentru remedierea problemelor, societatea nu a reușit să respecte normele legale și tehnice impuse, ceea ce a determinat ANRM să nu prelungească licența acestor izvoare de la Herculane.

„În urma acțiunilor de control efectuate de către personalul cu astfel de atribuții din Agenția Națională pentru Resurse Minerale în anii 2018, 2019 și 2020, societatea Hercules S.A. a fost sancționată, dispunându-se totodată o serie de măsuri de remediere a deficiențelor constatate, măsuri care nu au fost îndeplinite.

Conform art. 32 din HG 1208/2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, titularul licenţei a solicitat prelungirea duratei de valabilitate a acesteia cu 5 ani, prin prezentarea la A.N.R.M. a documentaţiilor prevăzute la art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003, cu minimum 90 de zile înaintea expirării duratei pentru care a fost acordată licența, aceste documentații fiind incomplete”, au transmis autoritățile.

Te-ar putea interesa și: România se mândrește cu o nouă stațiune balneară din 2023. Cât costă o zi de relaxare în noua atracție turistică

Ce se întâmplă cu izvoarele termale de la Herculane?

În prezent, majoritatea izvoarelor de apă termală de la Herculane sunt închise, iar comunitatea locală este preocupată de impactul economic și social al acestei situații. Odată cu închiderea izvoarelor, turismul în stațiune este afectat semnificativ, iar preocupările cresc pe măsură ce se apropie sezonul estival, atunci băile Herculane sunt destinația a mii de turiști.

Cele mai faimoase băi termale istorice din România: Băile termale Apollo

În timp ce autoritățile caută soluții pentru repornirea exploatării apelor termale, tensiunile au apărut între Consiliul Județean și Consiliul Local din Herculane în ceea ce privește preluarea licenței. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a propus preluarea licenței de către CJCS, însă administrația locală din Herculane susține că are dreptul de preemțiune în această chestiune.

„Am trimis o adresă Primăriei Herculane, că acolo lumea e nemulțumită, pesediștii de acolo cred că le fur eu apa, că o să fie ca pe Muntele Mic, că am furat Muntele Mic și acum vreau apa să le fur. Și le-am cerut să-mi dea scris ce vor și să-mi prezinte că au disponibile sumele de bani necesare investițiilor.

Dacă îmi dau astea, nu pot să mă bag eu peste ei și o să cer consilierilor să renunțăm la cererea asta și să le dea licența la Primărie. Nu pot să mă cert eu cu ei pentru tot. Dacă nu rezolvă, o să primească apă doar câteva pensiuni, dar nu știu ce se va întâmpla cu rețeaua”, a declarat Romeo Dunca.

Citește și: Inedit! Stațiunea din România în care poți vedea „pietrele vii”, ce cresc încontinuu. Află cât costă biletul