- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care este cea mai mare pensie specială din România! Suma este de-a dreptul uriașă

12 Oct, 22:07 • Cornel Ghimeșan
În luna septembrie a anului 2023, s-a înregistrat o creștere a numărului românilor care primesc pensii speciale, iar cea mai mare pensie specială este aproximativ de zece ori mai mare decât una primită de un cetățean obișnuit.
Care este cea mai mare pensie specială din România! Suma este de-a dreptul uriașă

În luna septembrie a anului 2023, numărul românilor care beneficiază de pensii speciale a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 10.368 de persoane care beneficiează de o astfel de pensie, ceea ce reprezintă o creștere de 22 de beneficiari față de luna anterioară.

Citește și: Guvernul scoate bani din Fondul de Rezervă pentru a rezolva criza medicamentelor din spitale! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul

Cu toate că numărul beneficiarilor a crescut, poate cel mai important aspect este cuantumul impresionant al acestor pensii speciale. Peste jumătate dintre cei 10.000 de beneficiari încasează lunar, în medie, aproape 22.000 de lei, iar cea mai mare pensie specială din România a atins suma de 21.791 de lei.

În rândul foștilor magistrați se înregistrează cea mai mare pensie medie de serviciu, care ajunge la 21.791 de lei. Din această sumă, 19.718 lei sunt finanțați din bugetul de stat, în timp ce 5.503 lei provin din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Această creștere semnificativă a numărului și valorii pensiilor speciale a provocat dispute și dezacorduri în societate pe parcursul anilor. Într-o țară cu aproximativ 4,6 milioane de pensionari, cu o pensie medie de 2.008 lei, pensiile speciale au devenit subiect de interes atât pentru opinia publică, cât și pentru autorități.

În contextul dezvăluirilor cu privire la pensiile speciale, România are și alți grupuri de „speciali”, cum ar fi cei 180.000 de pensionari din sistemul de Apărare, ceea ce adaugă la complexitatea și diversitatea peisajului pensiilor în țară.

Cum ar trebui să arate o pensie conform lui Marcel Ciolacu

Recent, premierul României a luat decizia de a elimina pensiile speciale. Acesta susține că fiecare persoană ar trebui să primească o pensie în funcție de ani de muncă prestați, și nu pentru alte presupuse merite. Marcel Ciolacu a afirmat că modificările privind pensiile speciale se află într-un stadiu avansat și că este crucial să se creeze un sistem uniform, cu aceleași reguli pentru toată lumea, indiferent de funcția ocupată.

„S-a încheiat acea anomalie în care câștigai mai mult la pensie decât în activitate. Mai era o anomalie – calculul pensiei pe ultima lună de salariu. Căutați-l pe fostul procuror general să vedeți cum și-a înghesuit toate veniturile de pe ultima lună ca sa iasă la pensie cu peste o sută de mii de lei. Lucrurile acestea trebuie să se încheie.

Am făcut ultimele modificări conform cerinței CCR și nu mai era în discuție impactul (bugetar – n.r), pentru că impactul nu e pentru trecut, e pentru viitor. Nicio lege nu poate fi aplicată în trecut. S-a acceptat impozitatea peste salariul mediu pe economie, încă 10 procente și calcul pensiei la magistrați parcă pe ultimele 48 de luni. Eu cred că săptămîna acesta vom depune amendamentele, cred că cu puțin efort ar putea să treacă de Senat , ca săptămâna viitoare să treacă de Camera Deputaților. În eventualitatea în care există iar un atac la CCR să avem timp să ne încadrăm”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

Citește și: „Rectificarea bugetară va fi negativă”. Anunț de ultimă oră făcut de ministrul Finanțelor. E prima rectificare negativă după criza din 2010

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult