- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Carnea de porc a înregistrat o creștere-record a prețurilor, în prima săptămână a lui 2024, în România. În UE, prețul cărnii a scăzut la început de an

13 Jan, 08:01 • Stefan Simion
Carnea de porc s-a scumpit semnificativ la începutul acestui an, depășind toate țările UE. Dacă în prima săptămână a lui 2024 carnea de porc comercializată în statele europene s-a vândut un preț cu 0,5% și 0,9% sub valorile din ultima săptămână a lui 2023, lucrurile au stat cu totul diferit la noi în țară.
Carnea de porc a înregistrat o creștere-record a prețurilor, în prima săptămână a lui 2024, în România. În UE, prețul cărnii a scăzut la început de an

Carnea de porc s-a vândut în medie cu 210,3 euro pentru 100 de kilograme la nivel european, un preț cu 0,5% și 0,9% sub valorile din ultima săptămână și respectiv luna anterioară.

Carnea de porc, creștere-record a prețurilor în România

În România, însă, carcasa de porc s-a comercializat la un preț cu 14,8% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la un preț mediu de 260,9 euro pentru 100 de kilograme.

Prețul carcasei de porc tip E, care reprezintă 28% din piața UE, a crescut cu 3%, ajungând la 209,5 euro. În schimb, carcasa tip S, cu o pondere de peste 64% în piață, a înregistrat un preț mediu de 210,6 euro/100 kg. În comparație, prețul mediu din ultimii cinci ani a fost de 120 euro/100 kg, scrie monden.ro

Dar România nu este singura țară în care prețul cărnii a crescut la început de an. Prețuri majorate s-au înregistrat și în Lituania (12,7%), dar și în Letonia (7,1%).

Citeste si Mare atenție la carnea de porc! Dr. Tudor Ciuhodaru: „Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari”

Cu cât s-a comercializat carnea de pasăre

Nici în ceea ce privește carnea de pui situația nu stă diferit. În medie, carcasa de pui broiler s-a vândut în statele UE cu 260,7 euro/100 kg, cu 0,4% sub prețul din săptămâna anterioară și cu 0,3% sub media ultimei luni. În România, prețul mediu la poarta fermei pentru carnea de pasăre a fost de 212,7 euro/100 kg în prima săptămână a anului, cu 0,9% mai mare față de săptămâna anterioară și cu 4% mai scumpă comparativ cu anul precedent. Alte țări cu prețuri mai mari sunt Estonia, Portugalia, Cipru și Germania.

Creșterea prețurilor la carne îi afectează nu doar pe consumatori, dar și pe producători, ale căror vânzări scad semnificativ. Această situație pune presiune asupra lanțului de aprovizionare și poate conduce la modificări în preferințele de consum ale populației.

Citeste si Anunţ îngrijorător al directorului Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: „În condiţiile haosului de pe piaţă, la anul vom avea şi mai puţini porci”

Cum au evoluat prețurile la ouă în ultima perioadă

Și prețurile la ouă au înregistrat fluctuații semnificative. În prima săptămână a lui 2024, prețul mediu raportat de Comisia Europeană pentru 100 de kilograme vândute în centrele de ambalare a fost de 228,7 euro, cu 0,6% peste media ultimei luni, dar cu 7,7% sub prețul din perioada similară a anului precedent. În România, prețul mediu la poarta centrelor de ambalare a fost de 191,4 euro/100 kg, cu 1,4% mai mare decât în luna decembrie 2023.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult