- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Casa Miţa Biciclista se redeschide publicului după 80 de ani. Povestea curtezanei care a sucit minţile multor bărbaţi celebri

04 Nov, 12:38 • Andrei Alina
Casa Mița Biciclista din centrul Bucureştiului se redeschide publicului după 80 de ani. Evenimentul va fi marcat cu un mare bal mascat organizat în noaptea de 19 spre 20 noiembrie. Stocul biletelor a fost deja epuizat, dar organizatorii promit şi alte evenimente atractive în decembrie.
Casa Miţa Biciclista se redeschide publicului după 80 de ani. Povestea curtezanei care a sucit minţile multor bărbaţi celebri

Casa Mița Biciclista se redeschide pentru public în noaptea de 19 spre 20 noiembrie, când va avea loc mare bal mascat.

Se deschide sezonul de petreceri din casa Mița Biciclista

„În noaptea de 19 spre 20 noiembrie începem împreună o nouă istorie a cunoscutei case din inima Bucureștiului. Balul celebrează deschiderea casei istorice cu un party memorabil și face publică promisiunea viitorului stabiliment creativ.

Locul va găzdui din 2023 un întreg ecosistem cultural cu braserie, spații de cultură urbană și artă și cinema.

Muzica se va auzi din nou în saloanele Miței după întregi decenii de liniște: seara este deschisă de un recital extraordinar susținut de Bălănescu Quartet, care vine direct de la Londra pentru deschiderea casei din centrul Bucureștiului. În spiritul avangardist al personalității Miței, cvartetul de coarde se distinge prin sensibilitate și fluiditatea stilului, dar și provocarea granițelor stilului muzical”, anunţă Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN).

Seara va continua cu un set al DJ Claudia.

Balul mascat are şi dress code. Participanţii vor fi îmbrăcaţi în alb şi negru. „Penele de struț nu sunt obligatorii, dar Mița le găsea fabuloase”, mai spun organizatorii.

Citeşte şi: Palatul Bragadiru, scos la vânzare. Are 87 de camere și costă 26 de milioane de euro

 

Miţa Biciclista, curtezana care a sucit minţile multor bărbaţi celebri

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist.

Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, aşa o descria Alexandru Predescu pe Miţa Biciclista în „Vremuri vechi bucureştene”.

Miţa Biciclista, pe numele real Maria Mihăescu, s-a născut în anul 1885 la Diţeşti, în judeţul Prahova. A fost fiica unei spălătorese care lucra la un instalator neamţ. Pe la 14- 15 ani, şi-a început „pregătirea” pentru „cariera de curtezană”. Devenită o tânără cultă şi învăţată la pension în străinătate, Maria Mihăescu l-a avut ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei.

După o perioadă petrecută în Paris, femeia se întoarce în România şi se mută în clădirea cunoscută în prezent sub denumirea de Casa ”Miţa Biciclista”, pe care ar fi primit-o de la viitorul rege Ferdinand I, unul dintre admiratorii săi, potrivit descopera.ro.

În România a continuat să cocheteze cu viaţa de lux. Avea o trăsură, o maşină coupe şi servitori din Polonia. Mânca numai la Athenee Palace şi mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei.

Porecla de Miţa Biciclista a primit-o prin anul 1898, când a fost văzută de ziaristul George Ranetti plimbându-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea că acesta era îndrăgostit de ea, dar pentru că îl respingea acesta a poreclit-o „Miţa Biciclista”.

De-a lungul anilor, Miţa Biciclista a fost curtată de mulţi bărbaţi influenţi ai vremii. Se spune că Octavian Goga, Nicolae Grigorescu şi chiar regele Manuel al Portugaliei au admirat frumuseţea Miţei. Regele Manuel ar fi şi cerut-o de soţie, iar l-ar fi refuzat preferând companie doctorului Nicolae Minovici, fondatorul societăţii „Salvarea”.

Revenind la casa „Miţa Biciclista”. Imobilul a fost ridicat după proiectul arhitectului N. C. Mihăescu, în 1900.

Citeşte şi: Marile greșeli pe care le fac românii care cumpără apartamente și garsoniere pentru închiriat. Verdictul expertului în imobiliare

Este o casa Beaux-Arts cu influențe Art Nouveau, are fațade bogat ornamentate, cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, lei și cupidoni.

Casa are 28 de camere şi 15 băi şi se află în centrul Bucureştiului, pe colț, la intersecția dintre străzile Biserica Amzei și Christian Tell.