- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Marile greșeli pe care le fac românii care cumpără apartamente și garsoniere pentru închiriat. Verdictul expertului în imobiliare

24 Oct, 21:26 • Cornel Ghimeșan
Nu toți românii care vor să investească în imobiliare știu și cum să ia cele mai bune decizii. Un specialist în domeniu, cu două decenii de experiență, a dezvăluit cum trebuie să procedeze, de fapt, investitorii, pentru a atrage venituri consistente, recurente.
Marile greșeli pe care le fac românii care cumpără apartamente și garsoniere pentru închiriat. Verdictul expertului în imobiliare

Din ce în ce mai mulți români care au puși bani deoparte sunt în căutare de venituri pasive. Nu toți reușesc să producă randamente consistente, pentru că fac anumite greșeli.

Adrian Asoltanie, investitor în imobiliare, autor de cursuri de educație financiară, susține că românii care vor să cumpere apartamente sau garsoniere pentru închiriere trebuie să fie atenți la trei aspecte esențiale: locație, structură de rezistență, vecini. Finisajele sunt aproape deloc importante, pentru că pot fi schimbate, a atenționat specialistul.

„Dacă ar fi vorba despre investiție, în primul rând sunt trei elemente pe care oricine trebuie să înțeleagă că nu le mai poate schimba la un imobil: locația, structura de rezistență sau compartimentala esențială și vecinii. 

Nu aș vrea să ne ia ochii atunci când mergem la o vizionare, parchetul din Germania cu faianța și ușile și geamurile din Spania. Pe astea poți să le schimbi. Focusul trebuie să fie pe ceea ce nu mai poți să schimbi și acolo trebuie să ai mare grijă. 

Vecinii sunt foarte importanți și dacă vei locui acolo, și dacă vei închiria. O vecinătate nepotrivită îți creează rulaj de clienți, inutil. Adică în loc să ai o durată lungă de timp, cu puțină bătaie de cap, renovări, te vei trezi că ai chiriaș care pleacă. Pe propritățile noastre cel puțin, durata este de 6-8 ani de zile, cât stă chiriașul. 

 

Investitorii în imobiliare trebuie să plece de la profilul chiriașului!

 

Trebuie evitat să cumperi proprietatea pentru proprietate și nu pentru chriaș. Ca orice altă investiție, noi vrem să obținem un randament. Am la dispoziție bursa, imobiliarele, aurul, o mulțime de chestii. În cazul meu, eu caut proprietățile pentru un anumit tip de chiriaș. Nu cumpăr o proprietate și apoi stau să mă gândesc cui i-o dau, ci iau proprietatea pentru tipul de chiriaș pe care vreau să-l bag la mine în casă. E o relație importantă, care ar trebui să fie pe termen lung. De asta plec de la profilul chiriașului. Aici avem diverse profile – studentul – locație aproape de mijloace de transport, mai modestă poate fi, fără mare lux, dar cu o chirie mică, cu rulaj mai mare, poate mai deteriorează, probleme cu vecinii, îți asumi. Dacă ai cumpărat o proprietate bună pentru un student nu o vei putea închiria unui corporatist sau unei familii cu doi copii, sau unei mici firme. Înțelegem nișa! Altceva e pentru o familie cu doi copii, care are nevoie de grănițițe, școli. Nișa mea e imobiliarele mici, pentru mici firme, birouri pentru companii cu 2-5 angajați. 

(…) Eu, de exemplu, nu aș putea să merg niciodată la vizionări cu nevastă-mea. Mi-ar zice NU, din start, dacă ar vedea o pată pe tavan, parchetul un pic umflat, o ușă veche sau o sobă de teracotă, îmi zice – HAI DE AICI!. Eu spun că nu, nu, nu. Diamantul este aici, doar că trebuie să dăm un pic la o parte”, a declarat Asoltanie, într-un interviu pentru „The Concept Podcast”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult