- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât trebuie să fie ținute animalele declarate în fermă! Care sunt condițiile pentru a primi subvenția APIA

26 Jul, 13:21 • Cornel Ghimeșan
Perioada de retenție este stabilită prin lege și se referă la speciile de animale pentru care poate fi obținut subvența APIA: ovine, caprine și bovine. Fermierii sunt obligați să respecte acest termen dacă vor să beneficieze de sprijinul financiar.
Cât trebuie să fie ținute animalele declarate în fermă! Care sunt condițiile pentru a primi subvenția APIA

Pentru a putea accesa subvențiile APIA este necesar să respecți anumite cerințe, iar una dintre ele se referă la perioada obligatorie de retenție a animalelor în fermă. Aceasta este stabilită prin lege și se referă la speciile de animale pentru care poate fi obținut subvența APIA: ovine, caprine și bovine. Crescătorii de animale care nu respectă acest termen și înstrăinează animalele mai devreme vor pierse ajutorul financiar.

Citește și: Anunț de la APIA pentru toți românii! Când intră următoarele plăți din 2023

Aceasta este una dintre cele mai importante cerințe pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a putea fi eligibili pentru ajutorul de stat, fiind și unul dintre primele criterii care sunt verificate. Legea spune că în intervalul respectiv este interzis să vândă sau să înstrăineze animalele din exploatație. Singura excepție fiind cazul în care animalele sunt mutate la pășune sau în tabere de vară.

Perioada de retenție trebuie respectată în cazul oilor, caprelor, vacilor de lapte sau de carne, în cazul în care fermierul a solicitat  la APIA subvenții pe cap de animal. Perioada în care fermierii nu au voie să vândă animalele este de 100 de zile pentru ovine/caprine/berbeci/țapi. Termenul se calculează de la ultima zi de depunere a cererii la APIA, și expiră pe 8 septembrie.

Ce este perioada de reținere a animalelor în ferme pentru APIA

Dacă ne referim la vacile de lapte și de carne, perioada de retenție pentru APIA este de 4 luni și se calculeză de la ultima zi de depunere a cererii unice. Termenul limită pentru menținerea bovinelor în fermă este 30 septembrie. Perioadă de reţinere este intervalul în care un animal care face obiectul unei cereri de plată trebuie reţinut în exploataţia, inclusiv în evidenţele acesteia, pentru care s-a depus cererea de plată sau transferat în alte ferme ale solicitantului sau în exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători, inclusiv în evidenţele acestora, în care a fost transferat temporar pentru păşunat.

Atunci când vine vorba de ovine și caprine animalele pentru care s-a solicitat sprijin la APIA, atât ANTZ cât și PD-24 -Sprijin cuplat pentru venit – ovine/caprine, trebuie menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, adică data de 8 septembrie,  în exploataţia cu cod ANSVSA menţionată în cerere.

Berbecii care nu sunt solicitați în cerere pentru PD-24 dar asigură raportul de sexe de 1 berbec/ 35 oi solicitate în cerere, trebuie să fie menținuți de la data de 1 iulie a anului de solicitare până la finalul perioadei de reținere a ovinelor, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/ menţionate în cerere.

De asemenea, și țapii care nu sunt solicitați în cerere pentru PD-24 dar asigură raportul de sexe de 1 țap/35 capre solicitate în cerere, trebuie să fie menținuți de la data de 1 iulie a anului de solicitare până la finalul perioadei de reținere a caprinelor, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/ menţionate în cerere.

Până la finalul perioadei de 100 de zile, 8 septembrie, țapii care asigură raportul de sexe și țapii și caprele solicitate SCVZ, pot intra și respectiv ieşi în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferați temporar pentru păşunat.

Citește și: Şeful APIA, veşti excelente pentru agricultori: „Vom acorda plăţile în avans”. Când intră banii pe carduri

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult