- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoria de persoane care va beneficia de ajutor pentru continuarea studiilor sau pentru obținerea unui loc de muncă. Valoarea programului e de 4,3 miliarde de euro

31 Dec, 19:20 • Claudia Simion
Sute de mii de adulți și tineri vor primi sprijin pentru a-și putea continua studiile ori pentru a obține un loc de muncă.
Categoria de persoane care va beneficia de ajutor pentru continuarea studiilor sau pentru obținerea unui loc de muncă. Valoarea programului e de 4,3 miliarde de euro

Peste 250.000 de adulţi şi alţi 279.000 de tineri vor fi implicaţi în programe de formare pentru a accede pe piaţa muncii, prin Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, aprobat de Comisia Europeană.

Unitățile de învățământ vor implementa măsuri prin care să scadă riscul de abandon școlar. Zeci de mii de elevi vor fi susținuți pentru a continua studiile, prin intermediul programului de 4,3 miliarde de euro, arată Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Citește și Mare atenție, șoferi! Se impun restricții de trafic pentru mai multe drumuri importante, în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie

„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Educaţie şi Ocupare (PEO), aferent perioadei de programare 2021-2027. Programul urmăreşte ca, până în anul 2027, să creeze «O Românie mai socială cu acces egal la ocupare durabilă, de calitate, la un sistem de educaţie relevant pentru piaţa muncii, stimulativ pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii, o societate bazată pe solidaritate şi condiţii de viaţă mai bune pentru toţi cetăţenii»”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de MIPE.

Printre principalele obiective ale programului se numără optimizarea sistemelor de educaţie şi formare pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii, concomitent cu promovarea accesului egal la educaţie şi stimularea învăţării pe tot parcursul vieţii, şi consolidarea funcţionării eficiente a pieţei muncii şi facilitarea accesului şi a participării incluzive şi egale la ocupare de calitate şi durabilă pentru resursa de forţă de muncă.

„Suntem încă în punctul în care piaţa muncii din România este caracterizată de deficit important de forţă de muncă şi de competenţe relevante. Persoanele cu dizabilităţi reprezintă o categorie cu dificultăţi majore de integrare, ponderea şomerilor de lungă durată este la 43,4%, iar munca nedeclarată este în continuare la niveluri ridicate. Tocmai de aceea, în contextul provocărilor tot mai complexe, este imperios să ne adaptăm capacitatea în capitalul uman şi infrastructură, pentru a furniza măsuri active eficiente şi a unor servicii de calitate, accesibile şi integrate.

Citește și Băncile nu le mai acordă credite imobiliare românilor care nu se încadrează la noul nivel al IRCC

De la această premisă a început construcţia Programului Educaţie şi Ocupare, care ne aduce peste 4,3 miliarde de euro pentru investiţii în cea mai importantă resursă pe care o avem: oamenii. Vom vorbi despre o Românie în care sistemul de educaţie formează cetăţeni activi, educaţia este individualizată şi centrată pe nevoi. Unde educaţia începe cât mai devreme şi continuă pe tot parcursul vieţii, iar profesorii au autonomie pedagogică, sunt mentori şi facilitatori ai învăţării. Trebuie să vorbim despre o Românie în care sistemul de educaţie este atrăgător, facilitând o intensitate crescută a mobilităţii internaţionale. Managementul educaţional să fie unul profesionist şi bazat pe inovaţie, iar cadrul legislativ este stabil şi bazat pe o viziune asumată”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Acest program are o valoare de 4.342.112.755 euro și urmărește valorificarea potenţialului uman, în condiţii de echitate, prin creşterea relevanţei sistemelor de educaţie şi formare pentru piaţa muncii, în contextul utilizării şi dezvoltării competenţelor digitale şi antreprenoriale şi promovării unui mediu stimulativ pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii.