- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani ar trebui să ai acasă, în caz de orice urgență. Analiștii transmit care este suma necesară pentru a te scăpa de o problemă pe termen scurt

15 Mar, 23:07 • Bumbeneci Diana
Românii ar trebui să aibă acasă o sumă de bani cash în caz de urgență, Specialiștii din domeniul financiar ne spun câți bani trebuie să avem,
Câți bani ar trebui să ai acasă, în caz de orice urgență. Analiștii transmit care este suma necesară pentru a te scăpa de o problemă pe termen scurt

Pentru că vremurile sunt destul de grele, iar pandemia, războiul și criza economică au provocat schimbări dure, oamenii sunt în gardă. Fiecare român ar trebui să aibă o rezervă financiară în casă, fiind vorba aici despre niște bani scoși de la bancomat, în caz de vreo urgenţă, spun analiştii economici, conform Antena3.

Câți bani trebuie să ai pentru urgențe

În primul rând, analiștii asigură că nu sunt motive de panică, spun că sistemul financiar din România este stabil şi nu este cazul să ne retragem banii din bancă, dacă avem depozite. Totuși, în situații de urgență, e nevoie să avem nişte bani în casă.

„Este bine să ai atât un fond de urgență, cât și unul de siguranță. Acestea te ajută să supraviețuiești unor evenimente neprevăzute și te ajută să nu intri în panică.2.000 de lei ar trebui să aibă orice român în casă pentru o urgenţă. Te ajută să ieși dintr-o problemă într-un termen scurt. De exemplu, să ajungi la medic”, explică Irina Chiţu.

Alte subiecte de interes: INS confirmă că alimentele s-au scumpit cu 50%. Lista produselor care au ajuns la preț dublu

Bani
Bani

Suma de bani pe care e bine să o avem în casă depinde de fiecare persoană, în funcție de cheltuielile pe care știe că le are, însă ar fi bine ca suma să fie între 1.000 şi 2.000 de lei aproximativ.

„Depinde de fiecare la ce cheltuieli se poate aștepta. Însă, de obicei, e bine să ai acești bani (n.r. – 1.000-2.000 de lei)”, a mai spus analistul economic.

Se cunosc și destul de multe momente când cardurile se blochează, pur și simplu, există momentul aglomerat când băncile nu mai fac față fluxului de cumpărături, în weekend de obicei, și tranzacțiile întâmpină probleme atât interbancare cât și externe, la deținători. În mod normal, oamenii legii ne învață că nu este bine să ținem acasă sume foarte mari de bani, ci doar veniturile de urgență.

De altfel, este bine să avem şi bani la bancă, tot în caz de situaţii neprevăzute, însă în această situaţie, e indicat să fie mai mulţi bani.

Fondul de siguranță este altceva. Este o rezervă de 3-6 salarii, care să te ajute să supraviețuiești o perioadă de timp în care ți-au scăzut veniturile, până găsești o soluție sau ți-ai pierdut serviciul, adică să nu fii nevoit să apelezi în acea perioadă la niște soluții extreme pentru a face rost de bani pentru cheltuieli curente.

Dar acești bani (n.r. – din fondul de siguranță) trebuie să îi ții în bancă, pentru că băncile sunt în siguranță. Că îi ții în lei, că îi ții în euro, este decizia ta, e bine să îi ai în euro pentru că nu se devalorizează, pentru că la acești bani nu trebuie să apelezi decât în situații extreme.

(…) Mare grijă la datorii în această perioadă, pentru că panica te poate face să acționezi nechibzuit”, a mai punctat Irina Chiţu, analist economic.

Vezi și: Este oficial! Se confirmă noi ajutoare pentru români în 2023. Marcel Boloș: „Un milion de oameni vor fi sprijiniți”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult