- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani au cheltuit turiștii străini în România, în prima parte a anului 2023

16 Jun, 13:38 • Stefan Simion
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele oficiale cu privire la turismul românesc, pentru anul 2023. Potrivit experților statisticieni, turiștii străini au cheltuit în țara noastră, în medie, aproximativ 2.632 de lei de persoană în primul trimestru al anului curent. 
Câți bani au cheltuit turiștii străini în România, în prima parte a anului 2023

Potrivit datelor oficiale INS publicate vineri, numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare turistică colective în perioada ianuarie  – martie 2023 a fost de 356.000. Cheltuielile au însumat 938,5 miliarde de lei.

Majoritatea turiștilor nu au venit în țara noastră special pentru munte, mare, deltă sau city break-uri. Călătoriile pentru afaceri, inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 58% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în țara noastră. Cheltuielile acestora au reprezentat 61,9% din total.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul I 2023, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,6%), urmate de cheltuielile în restaurante şi baruri (18,5%) şi cele pentru cumpărături (13,9%).

Potrivit aceluiași raport, 38,1% dintre turiştii nerezidenţi şi-au organizat singuri sejurul în România, 37,9% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 15,5% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 8,5% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.

80% dintre turiști au venit în țara noastră cu avionul, 15,5% au utilizat autoturisme proprii, iar 3,5% au sosit în România cu autocarul. Doar 1% au călătorit cu trenul, motocicleta sau alte mijloace de transport.

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) a fost de 1.200, cheltuielile acestora în România fiind de 1,4 milioane de lei.

Cum au cheltuit banii în România turiștii străini

Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată se evidenţiază cheltuielile pentru cazare (39,3%), cheltuielile făcute în baruri şi restaurante (28%), cheltuielile pentru transport (14,6%) şi cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală (8,5%).

În trimestrul I al anului curent, turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată – apartamente şi camere de închiriat şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (82,5% din total).

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult