- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți români au primit amendă de 3.000 de lei pentru că au refuzat recenzarea. INS a anunțat sancțiunile în urma recensământului

15 May, 12:30 • Stefan Simion
Câți români au fost amendați pentru că au refuzat să fie recenzați în 2022 și care a fost sancțiunea maximă? INS a prezentat datele oficiale.
Câți români au primit amendă de 3.000 de lei pentru că au refuzat recenzarea. INS a anunțat sancțiunile în urma recensământului

Recensământul populației României, realizat anul trecut, a creat o mare isterie în societate. Instituțiile statului au insistat să prezinte acest proces drept o utilitate reală, o procedură transparentă, în timp ce tabăra negaționiștilor a avertizat că datele personale nu trebuie comunicate personalului abilitat să colecteze datele.

Bineînțeles, nu toți românii s-au recenzat sau autorecenzat. În cazul celor care nu s-au încadrat în termenul stabilit de Institutul Național de Statistică (INS) pentru că au uitat, nu au reușit sau pur și simplu nu au vrut, anul trecut a fost o ploaie de amenințări cu amenzi, venită din partea statului. Totuși, se pare că doar 89 de persoane au fost amendate în cadrul recensământului populației.

Aceștia au fost amendați fie pentru că au refuzat să răspundă recenzorilor, fie pentru că au furnizat informații incomplete, arată o analiză a site-ului Economica.

Numărul oamenilor care nu au participat la recensământ voit sau tacit depăşeşte însă 914.000 de persoane, conform INS. Amenzile aplicate oamenilor care au refuzat participarea la recensământ sau care au împiedicat desfăşurarea recensământului se ridică la 125.300 de lei, mai precizează sursa citată.

Deși Guvernul a solicitat recenzarea tuturor cetățenilor, executivul ar fi știut deja numărul populației.

„4,8% din numărul total al populaţiei rezidente nu a fost recenzată, iar acest procent reprezintă populaţia totală care nu a fost recenzată: persoane care au refuzat explicit sau tacit recenzarea, care nu au vrut să se autorecenzeze și nici să primească vizita recenzorului (populație necontactată)”, a transmis INS, pentru Economica.

 

Recensământ 2022. Unde au fost cele mai multe și mai mari amenzi, în urma nerecenzării

 

Amenzile pentru refuzul de recenzare s-a sancționat cu 1.000-3.000 de lei. 12 oameni au primit amenda maximă de 3.000 de lei în cadrul recensământului:

  • o persoană din Ezeriş (Caraş-Severin);
  • şapte persoane din Mehedinţi;
  • câte o persoană din Cluj-Napoca, Galaţi, Buzău, Hunedoara.

Cele mai multe amenzi au fost aplicate persoanelor fizice din judeţele Bihor (15), Vaslui (11), Mehedinţi (9 amenzi) şi Alba (9 amenzi).

Populația României continuă să scadă drastic. Astfel, în prezent, e estimată la 18,8 milioane de locuitori. În jur de 8 milioane de români sunt în afara granițelor, în țări precum Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania și SUA.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult