- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CCR a luat decizia! Eliminarea fișei postului din contractul individual de muncă este neconstituțională

11 Apr, 08:39 • Fundeanu Madalina
Decizie CCR: Eliminarea fișei postului din contractul individual de muncă este o măsură neconstituțională.
CCR a luat decizia! Eliminarea fișei postului din contractul individual de muncă este neconstituțională

Eliminarea obligativități includerii fișei postului în conținutul contractului individual de muncă (CIM) reprezintă o măsură neconstituțională. Aceasta a fost decizia pe care au luat-o miercuri judecătorii CCR, conform informațiilor prezentate de știripesurse.ro.

Decizie CCR: Eliminarea fișei postului din contractul individual de muncă – o măsură neconstituțională

Curtea Constituțională a analizat prevederile Ordonanței de Urgență 37/2021, care a modificat Codul Muncii. Actul normativ adoptat de către Guvernul României și analizat de CCR a fost abrogat între timp, însă concluzia la care au ajuns judecătorii constituționali este că respectivele prevederi erau necosntituționale, astfel:

„Angajații microîntreprinderilor au fost lipsiți, în mod nejustificat și discriminatoriu, atât de dreptul de a fi informați cu privire la atribuțiile înscrise în fișa postului, cât și de dreptul de a fi consultați la întocmirea regulamentului intern, ceea ce contravine drepturilor fundamentale la măsuri de protecție socială a muncii, garantate de art.41 alin.(2) din Constituție”

Ai mai putea fi interesat să citești și: Noile calcule pentru corectarea inechităților financiare. Simona Bucura Oprescu: „Crește numărul de puncte în plată datorită punctelor de stabilitate”

contract de muncă
contract de muncă

Modificările introduse prin OUG și ulterior abrogate prin lege au fost, conform pwc.ro:

1. S-a eliminat obligativitatea includerii fișei postului în conținutul contractului individual de muncă, în acest caz angajatorul comunicându-i în mod verbal salariatului atribuțiile postului. Totuși, la solicitarea scrisă a acestuia din urmă, angajatorul este obligat să-i comunice în scris fișa postului, cu specificarea atribuțiilor postului.

2. S-a eliminat obligația întocmirii de către angajator a Regulamentului intern.

3. Evidența orelor de muncă prestate în fiecare zi de fiecare salariat ar urma să fie ținută de angajator în condiţiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.

Măsurile din OUG au fost introduse și cu scopul de a flexibiliza şi debirocratiza relațiile de muncă pentru microîntreprinderile cu până la nouă salariați reglementate prin Legea nr. 346/2004, în ceea ce privește stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Comunicatul oficial transmis de către Curtea Constituțională poate fi citit AICI.

Vezi mai multe știri despre: Au început negocierile privind bugetul UE pentru 2025. Victor Negrescu: „Ne asigurăm că banii europeni ajung acolo unde este nevoie”