- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu seniorii care nu au stagiul complet pentru pensie. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu anunță

17 Aug, 22:43 • Constantin Cristina
Veste importantă pentru români! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a anunțat ce se întâmplă cu seniorii care nu au stagiul complet pentru pensie.
Ce se întâmplă cu seniorii care nu au stagiul complet pentru pensie. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu anunță

Ministrul Simona Bucura Oprescu a anunțat că termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă necesare pensionării pentru limita de vârstă va fi prelungit până la data de 31 decembrie 2024, a informat ziare.com.

Citește și: DOCUMENT. Anunțul momentului pentru pensionari! Ministrul Muncii aduce modificări importante la legea pensiilor

Ce se întâmplă cu seniorii care nu au stagiul complet pentru pensie. Ministrul Muncii anunță

Tot ea a menționat faptul că, Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale (MMSS) a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență privind domeniul pensiilor publice.

„Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesare pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024. Persoanele interesate – care nu îndeplinesc condiţia unui stagiu minim de cotizare – pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă pot cumpăra vechime pentru o perioadă de maximum 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială”, a scris Bucura pe Facebook.

Pensie
Pensie

De asemenea, plata contribuției se efectuează într-o singură tranșă sau în tranșe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024. Potrivit sursei citate, pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii.

„Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau paşaport, după caz”, a mai scris ministrul Muncii pe reţeaua de socializare.

Până în acest moment, au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare sociale la nivel național, cu plata retroactivă (cumpărarea de vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei, a mai spus ministrul.

Alte articole: Sorin Grindeanu susține desființarea pensiilor speciale „Nu dau înapoi și nu este populism ceea ce spun”