- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cele 9 modalități care te ajută să recunoști banii falși. Majoritatea românilor nu-și dau seama că dețin bancnote false

27 Feb, 12:33 • Bocioacă Bianca
Cum recunoști banii falși. Într-o lume în care tehnologia avansează rapid, aceasta poate fi o sarcină dificilă, falsificatorii fiind din ce în ce mai inventivi.
Cele 9 modalități care te ajută să recunoști banii falși. Majoritatea românilor nu-și dau seama că dețin bancnote false

Top 9 moduri care te ajută să recunoști banii falși. Românii, ca și locuitorii altor țări, nu știu de foarte multe ori că dețin bancnote false. Iată cum poți evita acest lucru.

  1. Verificarea marcajelor de siguranță

Una dintre primele modalități de a detecta banii falși este verificarea maecajelor de siguranță de pe bancnotă. În cazul leului românesc, bancnotele de 100 și de 200 de lei au un marcaj de siguranță în formă de delfin care apare ca un semn de apă sau ca o dungă transparentă în interiorul bancnotei. Acest marcaj trebuie să fie vizibil și corect.

Citește și: Mai mulți tineri și-au negociat salarii mai mari cu ajutorul ChatGPT: „Sunt impresionat”

2. Verificarea elementelor de siguranță UV

Lămoile UV pot fi utilizate pentru a verifica bancnotele. Pe banii falși, elementele de siguranță UV pot dezvălui caracteristici invizibile cu ochiul liber. Leii au elemente de siguranță UV care pot dezvălui modele și semne de securitate sub iluminare UV. Verificați bancnota într-o astfel de lumină pentru a depista potențialele caracteristici de siguranță invizibile.

3. Atenție la text și tipar

Studiați textul și tiparul de pe bancnotă. Caracteristicile grafice, precum literele, cifrele și detaliile artisitce, ar trebui să fie clare și bine definite. Banii falși pot prezenta erori de tipar sau litere șterse, deformate sau neclare.

4. Examinarea filigranelor

Filigranele sunt modele sau imagini vizibile prin transparența bancnotei, fiind, de obicei, greu de replciat de falsificatori. Bancnotele românești au filigrane care pot fi observate în lumină naturală. Încercați să le identificați și să le comparați cu modelele autentice cunoscute.

Cum identifici banii falși

5. Analiza texturii hârtiei

Hârtia folosită pentru bancnotele autentice are o textură unică și specifică, care poate fi resimțită la atingere. Falsificatorii pot avea dificultăți în replicarea acestei texturi. Banii autentici au, adesea, o calitate superioară de imprimare, ceea ce îi face să pară mai clari și mai detaliați în comparație cu bancnotele false.

6. Mărimea și grosmiea bancnotei

Compararea mărimii și grosimii bancnotei cu cele ale unui exemplar autentic poate dezvălui o bancnotă falsificată. Bancnotele false pot avea dimensiuni sau grosmi incorecte.

7. Observarea hologramelor și a elementelor cromatice

Bancnotele autenitce pot avea holograme sau elemente crimatice speciale, care pot fi văzute sub diferite unghiuri sau pot schimba culorile când sunt rotite. Falsificatorii pot avea dificultăți în replicarea acestor caracteristici, așa că ar trebui să examinați cu atenție aceste elemente pentru a depista eventualele diferențe.

Citește și: Cât câștigă un președinte de asociație de bloc în România. „Dacă nimeni nu vrea să fie președinte, îi puteți tenta cu un salariu frumos”

8. Utilizarea unor dispozitive de verificare a autenticității

Pentru a fi siguri că identificați corect banii falși, puteți investi în dispozitive de verificare a autenticității. Acestea pot include scnner UV, lampi UV sau late echipamente specializate pentru a verifica bancnotele. Trebuie să vă asigurați că sunt calibrate corespunzător și că le utilizați corect.

9. Învățați să fiți vigilenți

Cunoașterea detaliilor specifice ale bancnotelor autentice și păstrarea unei atitudini vigilente va pot ajuta să evitați să primiți sau să folosiți bani falși. Cu cât sunteți mai familiari cu caracteristicile bancnotelor autentice, cu atât veți fi mai pregătiți să recunoașteți potențialele falsuri, potrivit manager.ro.