- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine sunt românii care nu mai primesc vouchere de vacanță în 2023. Ce să NU faci pentru a nu pierde beneficiul

04 Jul, 10:06 • Constantin Cristina
Adio vouchere de vacanță! Unii angajați nu vor mai beneficia de aceste tichete de vacanță și sunt tăiați de pe listă.
Cine sunt românii care nu mai primesc vouchere de vacanță în 2023. Ce să NU faci pentru a nu pierde beneficiul

Vouchere de vacanță 2023. O categorie de români este tăiată de pe lista beneficiarilor pe baza anumitor criterii, a informat antena 3 CNN. Aceste vouchere nu se pot acorda pe baza unor criterii discriminatorii, însă anumiți angajați nu vor mai beneficia de ele.

Vezi și: Cum poți pune mâna pe voucherele de 15.000 de lei. Un nou program, în România, este destinat viitorilor părinți

Cine sunt românii care nu mai primesc vouchere de vacanță în 2023. Ce să NU faci pentru a nu pierde beneficiul

Potrivit regulamentului intern, emiterea voucherelor de vacanță nu se face pe baza unor criterii discriminatorii, însă de curând s-a luat decizia ca persoanele care au fost în medical mai mult timp să nu mai poată benefica de tichete.

Voucherele de vacanță sunt bonuri de valoare tipărite pe hârtie, asemănătoare cu tichetele de masă, sau sub forma unui card bancar pe suport electronic, care sunt acordate conform regulilor negociate în contractele colective sau, în urma consultărilor cu angajații, în regulamentele interne.

vouchere de vacanță
vouchere de vacanță

Chiar dacă statul sprijină salariații, dar și economia, beneficierea de aceste vouchere presupune anumite condiții clare. Prima regulă ar fi că participanții la raporturile juridice de muncă trebuie să negocieze colectiv o serie de aspecte sau, atunci când nu poate fi încheiat un contract de muncă, să se consulte înainte de stabilirea unor reguli, în condițiile art. 241 din Codul muncii.

Prin normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță (HG 215/2009) se stabilește că angajatorii sunt cei care decid regulile privind modul de acordare a voucherelor de vacanță, care să prevadă, printre altele, categoriile de beneficiari.

Mai mult, angajatorii stabilesc împreună cu organizațiile sindicale sau cu reprezentanții salariaților, prin contractele colective de muncă clauze în ceea ce privește acordarea acestor vouchere.

Concret, „cuantumul acordat salariaților (nu se referă la salariații din instituțiile și autoritățile publice) sub forma voucherelor de vacanță se stabilește, în condițiile legii, de către angajatori proporțional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, într-un an calendaristic”, adică vor primi vouchere de vacanță proporțional cu timpul lucrat, așa cum prevede art. 12 alin (3) din HG 215/2009.

Alte articole: Noi vouchere pentru români. Cupon de 9.600 de lei de la stat pentru angajații care vor să participe la cursuri de formare profesională