- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi vouchere pentru români. Cupon de 9.600 de lei de la stat pentru angajații care vor să participe la cursuri de formare profesională

27 Jun, 20:20 • Bocioacă Bianca
VOUCHERE 2023. Angajatorii care sunt obligați să asigure formarea profesională continuă a angajaților ar putea beneficia de un ajutor de stat acordat sub formă de cupoane. Aceștia ar putea primi cupoane pentru cursuri de formare profesională în valoare de până la 9.600 de lei.
Noi vouchere pentru români. Cupon de 9.600 de lei de la stat pentru angajații care vor să participe la cursuri de formare profesională

Noi vouchere pentru români. Un nou proiect de lege are ca scop estomparea importului masiv de forță de muncă străină prin reconversia profesională cu bani de la stat. Astfel, angajatorii ar putea beneficia de un ajutor de stat acordat sub formă de cupoane, pentru susținerea participării angajaților la cursuri de formare profesională, potrivit romaniatv.net.

Costul maxim al serviciilor de formare profesională ce vor putea fi decontate prin utilizarea cupoanelor pentru formare profesională va depinde de tipul și/ sau nivelul cursului de formare profesională (e.g. curs de calificare/recalificare, curs de inițiere/ specializare/ perfecționare/ recunoaștere la nivel de întreprindere), fiind cuprins între 2.420,19 RON și 9.617,62 RON.

Valoarea cupoanelor de formare profesională va depinde și de întinderea ajutorului acordat, care nu va putea depăși 50% din valoarea costului programului, cu anumite excepții, dar și de numărul de numărul de angajați beneficiari.

Citește și: Noi ajutoare financiare în Guvernul Ciolacu. Cum poți obține vouchere pentru carburanți, alimente, sport sau studii

Noi vouchere pentru români

Noile vouchere vor putea fi folosite numai la furnizorii de formare profesională agreați de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și numai pe teritoriul României.

Conform propunerii legislative, sprijinul financiar acordat angajatorilor se constituie ca ajutor de stat pentru organizarea și derularea de programe de formare a adulților și se acordă în conformitate cu reglementările legale naționale și comunitare incidente ajutorului de stat acordat pentru formare.

Formarea profesională poate fi realizată în interiorul întreprinderii sau cu formatori specializaţi, a precizat Raluca Turcan, într-o conferință de presă susținută la Parlament.

„În ultimii ani am avut sute de întâlniri cu antreprenori şi, la unison, au reclamat lipsa forţei de muncă bine formată, bine specializată. Mai mult decât atât, aceştia se plângeau de faptul că sunt în situaţia ca pe banii lor să-şi formeze forţă de muncă pentru a putea lucra şi a creşte profitabilitatea investiţiei pe care o au.

În felul acesta, prin voucherele pe care le creăm în schema de ajutor de stat antreprenorii pot să vină cu 50% în principiu din valoarea voucherului, astfel încât să formeze pe diferite niveluri forţa de muncă. Vorbim despre iniţiere, perfecţionare, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1, 2, 3 şi respectiv 4 – dacă lucrăm cu formatori specializaţi sau de formare în interiorul companiei”, a precizat Raluca Turcan, potrivit sursei citate.

Citește și: Guvernul Ciolacu promite noi vouchere pentru români! Tichete pentru sport, carburanți, alimente, grădinițe. Care sunt condițiile necesare

Cursul de calificare/recalificare nivel 1 presupune achiziţionarea sau obţinerea unui voucher de 2.400 de lei, cursul de calificare/recalificare nivel 2 – 3.000 de lei, cursul de calificare/recalificare nivelul nivelul 3 – 4.900 de lei, iar nivelul 4 – 9.600 de lei.

„Cursul de formare şi iniţiere în interiorul companiei are o contravaloare a unui voucher de 2.400 de lei. Conform acestei scheme, ajutorul poate să ajungă la 50% din contravaloarea cursului de formare, dar există şi posibilitatea ca sprijinul să depăşească procentul de 50%. Astfel, dacă această formare se orientează spre persoanele cu handicap sau angajaţi defavorizaţi sau dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mijlocii, sprijinul poate creşte cu 10 puncte procentuale.

Mai mult decât atât, dacă această formare este accesată de întreprinderi mici sau microîntreprinderi, sprijinul creşte cu 20 de puncte procentuale, iar dacă ajutorul este oferit către sectorul transportului maritim, acesta poate să ajungă până la acoperirea integrală de sută la sută a posturilor eligibile”, a adăugat inițiatoarea.

Codul muncii prevede la art 192 ca formarea profesională a salariaților are următoarele obiective principale:

a) adaptarea salariatului la cerințele postului sau ale locului de muncă;
b) obținerea unei calificări profesionale;
c) actualizarea cunoștințelor și deprinderilor specifice postului și locului de muncă și perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază;
d) reconversia profesională determinată de restructurări socioeconomice;
e) dobândirea unor cunoștințe avansate, a unor metode și procedee moderne, necesare pentru realizarea activităților profesionale;
f) prevenirea riscului șomajului;
g) promovarea în muncă și dezvoltarea carierei profesionale.

Formarea profesională și evaluarea cunoștințelor se fac pe baza standardelor ocupaționale si se poate realiza prin urmatoarele forme:

a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară ori din străinătate;
b) stagii de adaptare profesională la cerințele postului și ale locului de muncă;
c) stagii de practică și specializare în țară și în străinătate;
d) ucenicie organizată la locul de muncă;
e) formare individualizată;
f) alte forme de pregătire convenite între angajator și salariat.