În contextul creșterii inflației, Orange a luat decizia majorării tarifelor la abonamente. O parte dintre clienții companiei au fost deja anunțați prin SMS de faptul că vor primi facturi mai mari.
Afectați vor fi și clienții care au încheiate contracte de ceva vreme, nu doar clienții noi.
Analistul financiar Adrian Negrescu explică faptul că această majorare este legală în condițiile în care compania a introdus în noile contracte o clauză potrivit căreia tarifele abonamentelor pot fi majorate cu 5-8% în cazul creșterii inflației.
„Orange România a introdus, în noile contracte semnate cu clienții, o clauză care le permite, practic, să crească din pix tarifele de abonament cu 5-8%, invocând condițiile pieței, în special contextul inflaționist. Majorarea este anunțată printr-un simplu SMS, nu prin semnarea unor acte adiționale. Nu mai contează că ai contractat un serviciu pe doi ani, cu un preț fix. Dacă ai semnat, ești bun de plată”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Libertatea.
Această măsură afectează, însă, și clienții vechi, în ale căror contracte nu era stipulată clauza ce permite majorarea abonamentelor cu până la 8%, în funcție de inflație. În acest caz, Adrian negrescu este de părere că este vorba despre un abuz.
„Problema, din punctul meu de vedere, este în ceea ce privește contractele mai vechi, care nu au această clauză, și acolo unde o majorare a tarifelor, fără bază legală, poate fi privită ca un abuz. Asta mai cu seama că, din discuția avută cu un operator de la serviciul de relații cu clienții, am aflat că creșterea tarifelor se aplică la toate contractele aferente clientului”, a mai spus Adrian Negrescu.
Grupul Orange a anunțat rezultatele financiare ale anului 2024, disponibile la 31 decembrie. În 2024 cifra de afaceri a companiei a fost de 1,416 miliarde de euro, în scădere cu 8,5% față de anul anterior. În al patrulea trimestru, Orange Romania a realizat o cifră de afaceri consolidată de 367 de milioane de euro, în scădere cu 9,8% față de T4 2023.
La data de 31 decembrie 2024, Orange oferea servicii mobile pentru 9,3 milioane de clienți, internet fix prin bandă largă pentru 1 milion de clienți și servicii de televiziune prin cablu și satelit pentru 1 milion de clienți.
În ciuda provocărilor tot mai mari din piață, investițiile în extinderea și modernizarea rețelei au continuat în 2024, fiind o componentă esențială a strategiei companiei pentru dezvoltarea pe termen lung. Extinderea acoperirii rețelei fixe și upgrade-ul tehnologiei de la FTTB (Fiber to the Building) la FTTH (Fiber to the Home) contribuie la creșterea performanței serviciilor de internet, clienții beneficiind astfel de viteze mai mari și de o experiență îmbunătățită. Anul trecut, prin extinderea infrastructurii și modernizarea rețelei existente, Orange Romania a adăugat peste 278.000 de gospodarii.
Extinderea a vizat și rețeaua mobilă 5G, care acoperă acum 45 de orașe, precum și îmbunătățiri ale rețelelor existente pentru serviciile 4G și 4G+, se aratăă într-un comunicat al companiei.