- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CNAIR anunță că au început forajele geotehnice pentru drumul expres București-Târgoviște. Când ar putea fi gata Valahia Express

23 Apr, 21:55 • Adrian Popovici
CNAIR a anunțat astăzi că au început forajele tehnice pentru drumul expres București-Târgoviște, necesare pentru studiul de fezabilitate pentru acest proiect.
CNAIR anunță că au început forajele geotehnice pentru drumul expres București-Târgoviște. Când ar putea fi gata Valahia Express

Drumul expres București-Târgoviște este cu un pas mai aproape de a deveni realitate. TPF Inginerie, proiectantul desemnat, a demarat operațiunile de foraj geotehnic în conformitate cu contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate al acestui drum, cunoscut și sub numele de Valahia Express, a transmis Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), citată de Economedia.

Acest proiect ambițios de infrastructură, drumul expres București-Târgoviște, va avea o lungime totală de 62 de kilometri, iar pentru acesta ar urma să fie deschisă o licitație pentru executare la începutul anului viitor, după cum explică Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Trebuie preciza și faptul că lucrările efective nu au început și că oficialul estimează faptul că acestea ar putea fi gata în 2028.

CNAIR anunță începerea procesului de realizare a studiului geotehnic pentru drumul expres București-Târgoviște și a transmisă că investigațiile geotehnice au fost demarate pentru determinarea parametrilor necesari dimensionării soluțiilor tehnice și a structurilor care vor fi incluse în Studiul de Fezabilitate al drumului

În plus, CNAIR a mai transmis că pentru elaborarea acestui studiu geotehnic, se vor efectua aproximativ 207 foraje geotehnice, cu adâncimi cuprinse între 6 și 30 de metri, totalizând aproximativ 4200 de metri liniari de foraje.

Traseul pe care îl va avea drumul expres București-Târgoviște
Traseul pe care îl va avea drumul expres București-Târgoviște

Citește și: Se deschid alți 13 km din Autostrada A0 București Sud. De luni, se va putea circula pe jumătate din lungimea totală a drumului

Pe unde va trece drumul expres București-Târgoviște?

Traseul drumului expres București – Târgoviște are o lungime de aproximativ 62 de kilometri și străbate județele prin Corbeanca și Buftea și Dâmbovița, prin Niculești, Butimanu, Cojasca, Bilciurești, Cornățelu, Dobra, Băleni, Bucșani, Comișani, Văcărești, Ulmi și Târgoviște), facilitând conexiunea la rețeaua existentă de drumuri naționale și județene prin 6 noduri rutiere.

,,Pe Drumul expres București-Târgoviște proiectul nu este blocat, el este în fază de Studiu de Fezabilitate. Anul trecut am spus despre aprobarea traseului, în luna martie 2024 încep studiile geotehnice și pe acest proiect foarte important pentru dâmbovițeni. Sperăm noi ca până la sfârșitul anului să intrăm în fază de aprobare” , explica secretarul de stat Ionuț Săvoiu în martie 2024.

Firma TPF Inginerie SRL a semnat un contract în valoare de 11 milioane lei, cu o durată de 25 de luni. Din această perioadă, primele două luni sunt alocate pentru realizarea studiului de prefezabilitate, în timp ce următoarele 23 de luni sunt dedicate efectuării studiului de fezabilitate pentru drumul expres București-Târgoviște, care se întinde pe o durată de 18 luni. De asemenea, contractul include și asistență tehnică pentru licitația de proiectare și execuție, programată pe o perioadă de 4 luni. Aceste detalii au fost furnizate de către CNAIR în noiembrie 2021, cu ocazia semnării contractului.

Pe lângă partea de proiectarea pentru drumul expres București-Târgoviște, CNAIR are în desfășurare contracte de proiectare și execuție încheiate cu compania turcă Esta. Aceste contracte vizează modernizarea DN 71 între Bâldana și Târgoviște, inclusiv lărgirea la patru benzi, precum și modernizarea tronsonului Târgoviște – Sinaia, fără extinderea numărului de benzi.

Citește și: După lotul 1, CNAIR a suspendat licitația și pentru lotul 3 de pe drumul expres Oradea-Arad. Motivul din spatele acestei decizii