- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CNSC, decizie importantă pentru cea mai așteptată autostradă din România. Umbrărescu poate deschide șantierul. Lucrările valorează 1.5 miliarde de lei

25 Aug, 19:51 • Lupu Alexandra
Noi informații despre cea mai așteptată autostradă din România. Umbrărescu primește undă verde: poate începe lucrările.
CNSC, decizie importantă pentru cea mai așteptată autostradă din România. Umbrărescu poate deschide șantierul. Lucrările valorează 1.5 miliarde de lei

Cea mai așteptată autostradă din România a primit undă verde. CNSC a luat o decizie importantă astăzi, 25 august. Consiliul a respins contestația depusă la decizia CNAIR din 19 iulie 2023, informează ziare.com.

Decizie importantă pentru cea mai așteptată autostradă

CNSC a respins astăzi contestația depusă la decizia CNAIR din 19 iulie. La acel moment, Compania Națională de Administrare a desemnat asocierea SA&PE Construct SRL-Spedition UMB SRL-Tehnostrade SRL drept câștigătoare a licitației pentru construirea primului tronson din autostrada A8 Târgu Mureș – Ungheni.

Citește și despre: „Regele asfaltului” a fost detronat! Înfrângere usturătoare pentru Dorinel Umbrărescu, un nou lider în clasamentul constructorilor de autostrăzi

Concret, vorbim despre segmentul între Leghin și Târgu Neamț (capătul montan de pe teritoriul județului Neamț), care are o lungime de 30 de kilometri. Pentru acest segment, firmele controlate de Dorinel Umbrărescu au dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuția lucrărilor.

Lucrările valorează 1.5 miliarde de lei. Contestația respinsă astăzi a fost depusă de o societate-parazit, Danlin XXl, fără niciun contract important de infrastructură. Societatea are sediul în județul Neamț și ar avea legături cu fostul președinte al CJ Neamț Ionel Arsene. El este condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție. Arsene a fost extrădat recent în România, după ce a fugit în Italia pentru a nu executa pedeapsa.

CNAIR poate trece la semnarea contractului. Proiectul este finanțat din PNRR și trebuie terminat obligatoriu până în 2026. Tronsonul de 30 de kilometri ar trebui terminat până la sfârșitul anului 2025. În urmă cu o zi, CNAIR a avizat studiul de fezabilitate pentru tronsonul montan al A8.

Autostrada A8 Târgu Mureș – Ungheni
Autostrada A8 Târgu Mureș – Ungheni

El are o lungime de 160 kilometri și se întinde pe raza a trei județe: Neamț, Harghita și Mureș. Tronsonul necesită o muncă intensă pentru strângerea informațiilor. Autoritățile susțin că vor scoate la licitație contractul de proiectare-execuție pentru tronsonul Miercurea Nirajului – Leghin până la sfârșitul anului 2023.

Lotul aflat de cealaltă parte a Carpaților, în județul Mureș, Târgu Mureș – Miercurea Nirajului are 24 de kilometri și a fost licitat deja, iar CNAIR trebuie să anunțe firma câștigătoare în perioada următoare. În paralel, secțiunea de autostradă Târgu Neamț – Iași – Ungheni se află în etapa studiului de fezabilitate și urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2023. Autoritățile susțin că vor avea contractul semnat în 2024.

Vezi și: Umbrărescu a câștigat contractul pentru Autostrada A8. Afaceristul român a învins 4 companii străine