- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod Rutier 2023. Cum poate fi anulată o amendă de circulație. „Chichiţele” care te lasă cu bani în portofel

17 Nov, 17:33 • Dobran Viorel
Cod Rutier 2023. Pentru ca procesul verbal de contravenție să poată fi anulat de judecători, este nevoie ca acesta să prezinte anumite vicii, care sunt destul de frecvente, iar contestaţia să se facă în termenul legal de 15 zile.
Cod Rutier 2023. Cum poate fi anulată o amendă de circulație. Chichiţele care  te lasă cu bani în portofel

Cod Rutier 2023. Singura modalitate prin care șoferii sancționați de polițiștii rutieri pot scăpa de plata amenzilor sau, după caz, își pot păstra permisele de conducere dacă acestea au fost suspendate este printr-o decizie a instanței de judecată. Iar șoferii pot profita de mai multe greșeli uzuale ale polițiștilor sau polițiștilor locali.

Potrivit OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei.

Pentru cei care nu știu, există cinci clase de amenzi, după cum urmează:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
    clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
    clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
    clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
    clasa a V-a, care vizează exclusiv societățile comerciale: de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

Pentru ca procesul verbal de contravenție să poată fi anulat de judecători, este nevoie ca acesta să prezinte anumite vicii, care sunt destul de frecvente, în condițiile în care, statistic vorbind, aproape jumătate dintre amenzile contestate în instanță sunt anulate.

Cod Rutier 2023. Amenzile trebuie contestate în termen de 15 zile

Cum trebuie să arate un proces-verbal de contravenție, pentru a fi valabil?

 Dacă acesta nu este întocmit în conformitate cu prevederile legale, șoferii amendați ar putea să obțină anularea procesului-verbal în contencios administrativ.

Printre elementele obligatorii care trebuie conținute în procesul-verbal de constatare a contravenției (și pentru lipsa cărora se poate obține anularea procesului-verbal de contravenție), se numără:

  • numele și prenumele agentului constatator;
  • numele și prenumele contravenientului;
  • codul numeric personal – pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia;
  • fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
  • semnătura agentului constatator.

În acest sens, pentru a fi valabil, un proces verbal de contravenție trebuie că conțină numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal – pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia, fapta săvârșită, data comiterii acesteia și, la final, semnătura agentului constatator.

Cod Rutier 2023. Amenzi uriașe pentru pietonii care traversează strada cu ochii în telefon și cu muzică în căști

Lipsa oricărui element de identificare dar și dacă presupusa faptă nu e descrisă suficient de convingător, duce la anularea procesului verbal.

Totodată, procesul verbal trebuie să conțină și instanța la care se depune plângerea contravențională în funcție de locul în care s-a aplicat amenda, dar și faptul că termenul legat în care sancțiunea poate fi contestată este de 15 zile, potrivit gandul.ro

Plângerea contravențională suspendă executarea amenzilor, de la data înregistrării acesteia la instanță și până la pronunțarea hotărârii judecătorești, iar acest lucru se aplică inclusiv cu privire la situațiile de suspendare a permisului.

Codul Rutier 2023. Când ești sancționat dacă depășești limita de viteză cu 1 km/h

Șoferii pot depăși limita de viteză cu un km/h, dar nu pot face asta oricând. Pe anumite drumuri există diferite limite de viteză. De la 5-10 km/h, în zonele rezidențiale, până la cel mult 130 km/h, pe autostradă.

Legislația rutieră stabilește în acest sens o serie de praguri în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor.

Cod Rutier 2023. Șoferii pot depăși limita de viteză cu un km/h, cu mici excepții

În anumite condiții şoferii pot depăși viteza limită cu doar 1 km/h, şi poți sta liniștiţi. Niciun polițist nu-i va amenda, pentru că legea stabilește o toleranță de până la 5 km/h.

Şoferii pot să circule cu 81 km/h într-o zonă unde limita e de 80 km/h, de exemplu. Dar nu la fel de legal este, însă, dacă ești prins circulând cu această viteză într-o zonă unde limita e, de exemplu, de 30 km/h.

În astfel de situație, e suficient 1 km/h pentru a rămâne fără permis

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă. Iar în anumite cazuri este suspendat și permisul de conducere. Punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 29 de puncte de amendă.

Sancțiuni în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

  • 10 – 20 km/h: 290 lei – 435 de lei
  • 21 – 30 km/h: 580 lei – 725 de lei
  • 31 – 40 km/h: 870 lei – 1.160 de lei
  • 41 – 50 km/h: 1.305 lei – 2.900 de lei
  • +51 km/h : 1.305 lei – 2.900 de lei + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
  • +71 km/h : 1.305 lei – 2.900 de lei + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Cod Rutier 2023. Șoferii se aleg cu amendă şi permisul suspendat

Așadar, depășirea acestor praguri de viteză cu doar 1 km/h poate face diferența. Un șofer care a fost prins că a depășit cu 50 km/h viteza limită, scapă doar cu o amendă contravențională.

În timp ce șoferii care au condus cu 51 km/h peste viteza maximă stabilită, rămân și fără carnet de conducere pentru o perioadă de 3 luni.

Iar cel care a depășit cu 71 km/h viteza limită, va primi o suspendare de 4 luni a dreptului de conducere, plus amendă.

Pe baza informațiilor actuale din Codul Rutier din România, iată câteva dintre limitele de viteză importante:

Cod rutier 2023.
Cod rutier 2023.

În contextul noului cod rutier din România, este important să cunoaștem limitele de viteză aplicabile pentru diferite categorii de vehicule și tipuri de drumuri.

În localități, limita standard de viteză este de 50 km/h, dar există și localități cu limita de 70 km/h, în funcție de specificațiile traseului.

Pentru șoferii care dețin permisul de conducere categoria B (autoturisme), aceste limite sunt aplicabile. În cazul categoriei C (vehicule de transport marfă), limitele de viteză pot diferi, în special pe drumuri naționale sau europene.

Cod Rutier 2023. Reguli noi pentru șoferii din România. Aceasta greșeală te poate lăsa cu buzunarele goale. Amenda depășește 1.000 de lei

Pentru șoferii începători, adică aceia care au permisul de mai puțin de un an, limita de viteză în localitate este adesea redusă, ca măsură de precauție.

Pe drumuri județene, limita standard de viteză este de obicei 90 km/h, dar este important să fim atenți la semnalizările rutiere, care pot indica limite diferite. În ceea ce privește drumurile europene (cum ar fi E-urile), limita de viteză este în mod obișnuit 100 km/h sau 120 km/h, în funcție de specificul drumului și de reglementările locale.

Cod Rutier 2023. Limita de viteză pentru șoferi în localități 

Limita standard de viteză este de 50 km/h. Pe anumite sectoare, limita poate fi crescută până la 80 km/h pentru autovehiculele din categoriile A și B, cu avizul poliției rutiere​​.

În Afara Localităților șoferii trebuie să respecte următoarele viteze:

  • Autostrăzi: 130 km/h
  • Drumuri Expres: 120 km/h
  • Drumuri Naționale Europene (E): 100 km/h
  • Alte Categorii de Drumuri: 90 km/h​​.

Limitele de Viteză în Funcție de Categoria Vehiculului:

  • Categoriile A și B: 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumuri expres, 100 km/h pe drumuri naționale europene (E), 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri
  • Categoriile C, D și D1: 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumuri expres, 90 km/h pe drumuri naționale europene (E), 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri
  • Categoriile A1, B1 și C1: 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumuri naționale europene (E), 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri
  • Tractoarele agricole sau forestiere și mopede: 45 km/h​​.

Limite Speciale:

  • Autovehicule care tractează remorci sau semiremorci: viteza maximă admisă este cu 10 km/h mai mică decât cea pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător
  • Autovehicule cu mase şi/sau gabarite depăşite ori care transportă produse periculoase: 40 km/h în localități, 70 km/h în afara localităților
  • Conducători cu mai puțin de un an practică de conducere: viteza maximă este cu 20 km/h mai mică decât limita standard pentru categoria autovehiculului condus​​​​.

Zone Rezidențiale și Pietonale:

  • Zone rezidențiale: 20 km/h
  • Zone pietonale: 5 km/h​​.