Toate autovehciulele care circulă pe drumurile publice din România trebuie să fie supuse unei Inspecții Tehnice Periodice (ITP). Această verificare are o valabilitate de cel mult doi ani, cu excepția mașinilor noi.
ITP-ul are o valabilitate limitată, în funcție de vechimea mașinii, de numărul de locuri, de destinația acesteia și de gabarit.
Valabilitatea ITP în 2025 este:
Citește și: Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Cei care uită să facă Inspecția Tehnică Periodică sau circulă cu ITP expirat, riscă să fie sancționați dur. Legea stabilește că se suspendă automat înmatricularea unei mașini când îi expiră inspecția tehnică, ceea ce înseamnă că, din acel moment, șoferul conducere o mașină neînmatriculată.
Astfel, în momentul în care un șofer este prins cu ITP expirat, riscă să primească două amenzi. Una pentru conducerea unui autoturism fără ITP, iar cea de-a doua pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculări a fost suspendată.
Totodată, se suspendă pe loc dreptul de circulație pentru respectivul autovehciul, se rețin talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii, potrivit promotor.ro. Deci, legal, nu se poate circula nici măcar o zi făr ITP valabil.
Șoferii care circulă cu o mașină care nu are ITP valabil vor fi sancționați cu:
Cele două sancțiuni se cumulează, ceea ce înseamnă că șoferul va primi o amendă totală de cel puțin 5.872,5 de lei. Dar care poate ajunge la peste 8.000 de lei, dacă se aplică sancțiunea maximă în cazul ambelor amenzi.