Armătura SA din Cluj a fost, ani la rând, fabrica de robinete a României, producând echipamente pentru gaz, apă și abur. Fondată în 1884, aceasta se pregătește să tragă obloanele definitiv, având în vedere pierderile financiare majore și imposibilitatea continuării activității.
Cândva un pionier al robinetelor în România, Armătura își închide porțile, decizia urmând să fie luată în cadrul unei adunări generale extraordinare a acționarilor, după ce auditorul extern a propus dizolvarea voluntară a societății.
Pe ordinea de zi a ședinței AGA se află încetarea activității de producție și inițierea procedurii de lichidare a fabricii din Cluj, prin lichidatorul Belciu Insolvency SRL.
Conform legii, societatea din Cluj este obligată să ia această decizie după ce activul net a scăzut sub jumătate din capitalul social, semn că firma nu-și mai poate susține nici măcar costurile de funcționare, conform Știri de Cluj.
„Aprobarea dizolvării și inițierii procedurii de lichidare, ca urmare a diminuării activului net al Societății (determinat ca diferență dintre totalul activelor și totalul datoriilor), la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social subscris și imposibilității de realizare a obiectului de activitate, în temeiul art. 153²⁴ și art. 227 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 31/1990.
Aprobarea desemnării BELCIU INSOLVENCY SPRL, cu sediul în str. Grigore Mora nr. 11, etaj 2, sector 1, București, CUI 31613331, nr. de înregistrare la Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România 0608/25.05.2012, prin Violeta Belciu, în calitate de lichidator judiciar în vederea îndeplinirii procedurii de lichidare (în continuare denumit „Lichidatorul”).
Citește și : Românii care și-au distrus actele de identitate riscă amenzi de până la 1.000 de lei
Aprobarea împuternicirii Lichidatorului să întreprindă toate procedurile, operațiunile și formalitățile necesare în fața oricărei autorități publice, inclusiv în fața autorităților fiscale, în legătură cu lichidarea (inclusiv transmiterea patrimoniului Societății rezultat în urma lichidării către acționari). În acest sens, se propune ca Lichidatorul să îndeplinească toate atribuțiile prevăzute de legislația în vigoare, inclusiv:
a) Să asigure repartizarea activelor și pasivelor Societății;
b) Să asigure plata tuturor datoriilor Societății, inclusiv a obligațiilor fiscale și încasarea tuturor creanțelor pe durata procedurii de lichidare;
c) Să execute și să termine operațiunile de comerț referitoare la lichidare și să facă orice fel de tranzacții în acest scop;
d) Să deconteze către acționari, la momentul lichidării, drepturile ce le revin privind restituirea capitalului social și a dividendelor;
e) Să reprezinte Societatea în conformitate cu prevederile legale, inclusiv să depună în numele și pe seama Societății orice fel de declarații fiscale ori de altă natură, precum și să efectueze orice înregistrări în registrele publice;
f) Să îndeplinească orice alte atribuții și responsabilități prevăzute de lege”.