- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat al României de 24 milioane de euro. Care va fi destinaţia banilor europeni

13 Oct, 16:59 • Cornel Ghimeșan
Comisia Europeană a aprobat, vineri, o schemă de ajutoare în valoare de până la 24 de milioane de euro, echivalentul a 118,6 milioane de lei, notificată de România pentru sprijinirea investițiilor în porturile maritime și interioare în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat al României de 24 milioane de euro. Care va fi destinaţia banilor europeni

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat al României de 24 milioane de euro. Schema de ajutor a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză şi de tranziţie privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 pentru a sprijini măsuri în sectoare care sunt esenţiale pentru accelerarea tranziţiei verzi şi reducerea dependenţei de combustibili.

România a notificat Comisia cu privire la schema de ajutor de stat lansată pentru sprijinirea operatorilor portuari privaţi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În cadrul schemei se vor acorda ajutoare sub formă de granturi directe cu o valoare limitată. Măsura, finanțată parțial din fondurile de coeziune, va sprijini operatorii portuari privați pentru ca aceștia să îmbunătățească funcționarea culoarelor de solidaritate Ucraina – UE.

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat al României de 24 milioane de euro

Scopul măsurii este de a remedia deficiențele legate de capacitatea suprastructurii porturilor, printre altele în ceea ce privește achiziționarea de echipamente pentru transportul de mărfuri pe distanțe scurte și extinderea capacităților de depozitare temporară. De asemenea, se va facilita astfel transportul cerealelor și tranzitul prin porturile românești care au nevoie de sprijin urgent pentru a face față fluxurilor tot mai mari de trafic de mărfuri.

Citeşte şi: Se lansează un nou program de finanțare istoric! Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Vom avea un buget de 451 milioane de lei”

Comisia Europeană a constatat că schema de ajutoare notificată de România îndeplinește condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză și de tranziție. În special, ajutorul nu va depăși 2 milioane de euro pe beneficiar și se va acorda până la 31 decembrie 2023.

Ajutorul vine în contextul în care pe 9 martie 2023, Comisia Europeană a adoptat un nou cadru temporar de criză și de tranziție cu scopul de a încuraja luarea de măsuri de sprijin în sectoarele esențiale pentru tranziția la o economie cu zero emisii nete, în concordanță cu Planul industrial al Pactului verde. Împreună cu modificarea Regulamentului general privind exceptarea pe categorii de ajutoare pe care Comisia l-a aprobat în aceeași zi, cadrul temporar de criză și de tranziție va contribui la accelerarea investițiilor și a finanțării producției de tehnologii curate în Europa. Aceste modificări vor ajuta totodată statele membre să realizeze proiecte specifice din planurile naționale de redresare și reziliență.

Citeşte şi: Noua lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor intră în vigoare în mai puțin de o lună. Ce trebuie să știe proprietarii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult