- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai multe zile de concediu de odihnă şi 1.000 de lei pe weekendul lucrat pentru o anumită categorie de bugetari

17 Sep, 19:48 • Stefan Simion
Un concediu de odihnă de 38 de zile pe an, şi nu de 21, 22 de zile, câte are un bugetar obişnuit, la care se adaugă 1.000 de lei pentru fiecare weekend lucrat - de aceste lucruri beneficiază angajaţii din Sănătate.
Mai multe zile de concediu de odihnă şi 1.000 de lei pe weekendul lucrat pentru o anumită categorie de bugetari

Concediu de odihnă majorat! Contractul Colectiv de Muncă al angajaţilor din Sănătate pentru perioada 2023-2025 a intrat în vigoare, a anunţat Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România.

Această realizare reprezintă un pas semnificativ în direcţia asigurării drepturilor şi bunăstării angajaţilor din domeniul sănătăţii. Este important de subliniat că, odată cu înregistrarea şi publicarea conţinutului acestui contract, acesta devine aplicabil în toate unităţile sanitare publice şi pentru toţi angajaţii din domeniul sănătăţii.

(…) Prevederile CCMS au fost obiectul unei negocieri îndelungate, care a durat aproape 10 luni, şi a fost sprijinită de un conflict colectiv de muncă şi de seria de proteste organizate de Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’”, se menţionează în comunicatul FSSR.

Citeste si Spitalul din România care i-a convins pe mulți medici să nu plece din țară. Salariile pornesc de la 8.000 de lei și se oferă și locuințe de serviciu

Mai multe zile de concediu de odihnă şi 1.000 de lei pe weekendul lucrat pentru angajaţii din Sănătate

Printre principalele aspecte reglementate de CCMS se numără concediul de odihnă suplimentar, dar şi pauza de masă de 30 de minute care acum este considerată ca făcând parte din programul de lucru.

Acest contract recunoaşte drepturile angajaţilor din sănătate la concediu de odihnă suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate şi condiţii de muncă. Aceasta reprezintă o victorie importantă în lupta noastră pentru aceste drepturi, care au fost suspendate anterior de OUG 63/2023. CCMS recunoaşte pauza de masă de 30 de minute ca timp de lucru, inclusă în timpul programului de lucru, prin recunoaşterea schimbului de tură ca timp de lucru”, mai spun sindicaliştii.

Potrivit CCMS, orele suplimentare efectuate şi nerecuperate sau neplătite vor fi recuperate şi plătite. Acestea vor fi, de asemenea, programate prin intermediul graficului de lucru.

Indemnizaţia de concediu de odihnă va include şi drepturile salariale aferente indemnizaţiei de hrană, se precizează în CCMS.

CCMS cuprinde, de asemenea, o anexă dedicată armonizării vieţii profesionale cu viaţa personală, in care sunt prevăzute drepturi specifice privind flexibilizarea timpului de lucru.

Contractul mai stabileşte un mecanism pentru apărarea angajaţilor împotriva abuzurilor prin procedura obligatorie aplicabilă cercetării disciplinare prealabile.

Citeste si Medicii nu mai fac față cheltuielilor și epuizării. „Sporul de gardă este calculat la nivelul anului 2017. La alimentară se plăteşte la preţurile din 2023”

Totodată, CCMS include un sistem complex de protecţie a angajaţilor împotriva discriminărilor, hărţuirii fizice şi morale, şi mobingului, promovând evaluarea periodică a riscului de epuizare profesională a lucrătorilor.

„Acestea sunt doar câteva dintre aspectele esenţiale reglementate de noul Contract Colectiv de Muncă din Sănătate, care marchează o etapă semnificativă în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a drepturilor angajaţilor din sănătate”, se mai precizează în comunicat.

Bani în plus pentru gărzi suplimentare

Începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:

  • 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
  • 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază;
  • 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
  • 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
  • între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult