Românii comandă din ce în ce mai multe colete, însă criza forței de muncă lovește din plin industria livrărilor. Lipsa curierilor creează întârzieri mari, mai ales în perioadele aglomerate, cum sunt cele ale reducerilor. Depozitele din România procesează zilnic sute de mii de colete, dar numărul curierilor disponibili este insuficient, ceea ce duce la formarea de cozi lungi la punctele de ridicare și întârzieri la livrările la domiciliu, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Adio, curieri tradiționali. Cum vei primi coletele în viitor
foto: curieri
Adrian Mihai, CEO și cofondatorul unei companii de curierat, explică dificultatea de a forma curieri eficienți.
„Un curier îl pregătești cam în șase luni. Un curier ca să fie foarte bun și să aibă eficiență maximă, între trei și șase luni. Deci sunt greu de pregătit, asta înseamnă că sunt și greu de găsit”, a spus Adrian Mihai CEO și cofondatorul unei companii de curierat.
Pentru a face față cererii în creștere, companiile de curierat apelează la tehnologii moderne (automatizare și digitalizare). Soluția care câștigă tot mai mult teren este reprezentată de dulapurile inteligente, numite și lockere sau easybox-uri. Acestea permit curierilor să lase coletele în compartimente securizate, iar clienții pot să le ridice oricând, folosind un cod PIN.
În 2024, rețelele de dulapuri inteligente din România s-au extins cu 40%, iar popularitatea acestora crește rapid, peste 90% dintre clienți utilizând cel puțin o dată acest serviciu.
„În 2024 am extins cu 40% rețeaua. Este metoda preferată de livrare a coletelor de către clienți. Aproximativ 90% dintre aceștia au utilizat cel puțin o dată acest serviciu pentru primirea sau trimiterea coletelor”, a spus Alin Abalașei, vicepreședintele pentru Bulgaria și România al unei companii de curierat.
Planurile pentru viitor includ extinderea rețelei de lockere, cu cel puțin 1000 de unități noi programate pentru 2025. Aceasta este o soluție viabilă pentru a reduce presiunea asupra curierilor, însă nu rezolvă complet problema deficitului de personal.
Criza se resimte și în depozite, unde companiile se confruntă cu dificultăți în recrutarea angajaților. Unele firme au fost nevoite să aducă muncitori din afara țării, inclusiv din Nepal. Adrian Mihai a spus că anul trecut au angajat 120 de muncitori nepalezi pentru depozitele din București și mai așteaptă încă 120. În plus, angajatorii aduc lucrători chiar și de la 100 de kilometri distanță pentru a suplini lipsa personalului local.
„Anul trecut a fost primul an în care am adus muncitori din afara României și din afara Europei. Am adus din Nepal, vreo 120 de oameni și mai avem pe drum încă 120. Nu mai reușim să găsim oameni în depozit. A, ajuns să aducem în depozitul din București oameni de la 100 și ceva de kilometri, de pe lângă Buzău, Ploiești, Pitești”, a spus Adrian Mihai CEO și cofondatorul unei companii de curierat.
România se confruntă cu un deficit tot mai mare de angajați în sectoare cheie, livrări, comerț, HORECA și construcții. Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, această criză a forței de muncă este una dintre cele mai acute din ultimele decenii, iar soluțiile trebuie să includă inovații tehnologice și o mai bună integrare a forței de muncă externe.
Te-ar mai putea interesa și: Mișcare-surpriză de la Fan Courier. Liderul pieței locale de curierat are în plan să preia 60% din acțiunile unei mari companii