- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poţi să iei bani de la stat fără să faci nimic. Unde aplici pentru a primi peste 100 de euro

07 Sep, 09:18 • Cornel Ghimeșan
Românii pot încasa sume importante de bani fără a face nimic, speculând deciziile Guvernului. De exemplu, subvenția APIA la hectar pentru terenul lăsat pârloagă este cea minimă, iar în cazul suprafețelor lăsate pârloagă în totalitate fermierii primesc doar plata de bază, BISS care are un cuantum unitar planificat pentru campania 2023 de 96,47 euro/ha.
Cum poţi să iei bani de la stat fără să faci nimic. Unde aplici pentru a primi peste 100 de euro

Cum poţi să iei bani de la stat fără să faci nimic. Regulile obligatorii privind utilizarea unei suprafețe care este lăsată pârloagă, pentru subvențiile plătite prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au fost publicate în Monitorul Oficial de luni – 4 septembrie. Acestea fac parte dintr-un ordin de ministru, 355/2023, privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 177/2023 pentru aprobarea Ghidului informativ privind Sistemul de identificare a parcelelor agricole LPIS. În documentul citat este specificată definiția terenului ”pârloagă” dar și termenele obligatorii în care o suprafață poate rămâne nelucrată, scrie agrointel.ro

Cum poţi să iei bani de la stat fără să faci nimic

Totuşi, terenurile care pot fi lăsate pârloagă, cu o activitate minimă efectuată pe acestea, nu pot fi eligibile pentru subvenții dacă depășesc patru ani consecutivi în care nu sunt lucrate. Definiția terenului ”pârloagă” apare actualizată în cadrul unui proiect de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 80/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) – c) din Hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.

Citeşte şi: Adevărul pentru români. Cu cât cresc, de fapt, pensiile și salariile începând cu luna octombrie 2023

În cazul fermierilor care își lucrează terenurile, aceștia au obligația să lase un anumit procent din suprafață nelucrată, atât pentru respectarea normelor de condiționalitate, dar și pentru intervenția Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, schemă opțională pentru fermieri.

Citeşte şi: Adevărul pentru români. Cu cât cresc, de fapt, pensiile și salariile începând cu luna octombrie 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult